Kronik böbrek hastalarında serum FGF-23 düzeyi ile idrar sodyum atılımı arasındaki ilişki
The relationship between serum FGF-23 level and urine sodium excretion in chronic kidney patients
  1. Tez No: 668832
  2. Yazar: YAVUZ GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYŞE ZEYNEP BAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, FGF-23, İdrar sodyum düzeyi, Chronic kidney disease, FGF-23, Urine sodium level
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmamızda kronik böbrek hastalarında serum FGF-23 düzeyi ile idrarda sodyum atılımı arasındaki ilişkiyi inceledik. Çalışmaya 01.11.2020 ile 01.02.2022 tarihleri arası Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji ve İç Hastalıkları polikliniklerine başvuran 51 evre 2 ve evre 3 kronik böbrek hastası ile 32 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Çalışmamızın sonucunda serum FGF-23 düzeyi ile 24 saatlik idrarda sodyum düzeyi ve eGFR arasında negatif yönde bir korelasyon saptanırken serum kreatinin ve PTH ile arasında pozitif yönde bir korelasyon saptanmıştır. Kronik böbrek hastalığı seyrinde önemli bir hormon olan FGF-23'ün sodyum ve diğer elektrolitlerin metabolizması üzerindeki etkisini klinik olarak açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined the relationship between serum FGF-23 level and urinary sodium excretion in patients with chronic kidney disease. 51 stage 2 and 3 chronic kidney patients and 32 healthy volunteers who applied to the Nephrology and Internal Diseases outpatient clinics of Health Sciences University, Ankara Training and Research Hospital between 01.11.2020 and 01.02.2022 were included in the study. As a result of our study, a negative correlation was found between serum FGF-23 level and 24-hour urine sodium level and eGFR, while a positive correlation was found between serum creatinine and PTH. More studies are needed to clinically explain the effect of FGF-23, which is an important hormone in the course of chronic kidney disease, on the metabolism of sodium and other electrolytes.