Güncel sanatta geleneğin temsili olarak çarpana dokuma
Tablet weaving as the representation of tradition in contemporary art
- Tez No: 668850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE DİDEM ÖZIŞIK KAKHIA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Çarpana dokuma, geleneksel dokumalar, güncel sanat, barkod, Tablet weaving, tradionational weavings, contemporary art, barcode
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Çarpana dokuma, geleneksel Türk el sanatları geleneği içerisinde köklü bir geçmişe sahiptir. Bu köklü geçmişine rağmen çarpana dokuma, günümüzde endüstriye karşı varlığını sürdürmek için direnen, maddi kültür değerlerimiz içinde yer almaktadır. Bu doğrultuda yapılan çalışmanın amacı, özellikle son yıllarda ön plana çıkan geleneksel çarpana dokuma sanatının araştırılıp dokuma teknikleri üzerinde çalışma yapılması, güncel sanat içerisinde geleneksel dokuma sanatının incelenmesi ve çarpana dokuma tekniğinin güncel sanat çerçevesinde sanatsal bir proje olarak gerçekleştirilmesidir. Yöntem: Bu çalışmada öncelikle çarpana dokumaya yönelik alanyazın taraması yapılmıştır. Yapılan alanyazın taramasında çarpana dokumanın tarihsel gelişimi betimlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca çarpana kartlarının hareketlerine bağlı olarak sonsuz desen olanağı sunan tekniği ile çeşitli çarpana dokuma örnekleri hazırlanmıştır. Bununla birlikte geleneksel dokuma sanatını güncel sanat olarak uygulayan Faig Ahmed örneği araştırma kapsamında incelenmiştir. Uygulamalı bir araştırma olan bu çalışmada çarpana dokuma ile ilgili güncel sanat projesi hazırlanarak sunulmuştur. Bulgular: Araştırma kapsamında çarpana dokumanın evrensel bir dil olduğu, her kültüre ait gösterge niteliği taşıdığı ve geleneksel olarak günlük hayatta kullanıldığı tespit edilmiştir. Buna göre çarpana dokumalara ait renk, desen ve motiflerin, diğer dokumalarda olduğu gibi yaşadıkları toplumun kültür ve inançlarını bildiren tarihi bir belge niteliğinde olduğu gözlemlenmiştir. Geleneksel dokuma sanatının 20.yüzyıldan itibaren güncel sanat içerisinde yer almaya başladığı tespit edilmiştir. Sonuç: Dünyada birçok uygarlık tarafından yüzyıllar boyu kullanılmış olan çarpana dokumacılığı, endüstrideki gelişme ile fabrikasyon ürünlere kolay ulaşılabilir olması, sentetik liflerin yaygınlaşması sonucu bulunduğumuz çağın tüketim anlayışına ters düşerek geri planda kalmıştır. Bu bağlamda bir kültür mirası olarak çarpana dokuma sanatı, geleneksel teknik özellikleri korunarak içinde bulunduğumuz çağın sanatı içerisinde yeni anlam arayışları ile yeniden değerlendirilerek güncel sanat ortamına taşınmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Tablet weaving has a long history within the traditional Turkish handcraft. Despite this deep-rooted history and its material cultural value, tablet weaving is trying to survive against industrialization today. The aim of this study is to research the traditional art of tablet weaving, to understand different tablet weaving techniques, to examine the traditional weaving in contemporary art and to deploy the tablet weaving technique within a contemporary art project. Method: In this study, a literature review on tablet weaving was conducted to begin with. The literature review aims to outline the historical development of tablet weaving. In addition, various tablet weaving samples were prepared with this technique that offers endless pattern possibilities depending on the movements of the tablets. Finally, works of Faig Ahmed, who practices the traditional art of weaving, have been examined. In this study, which is an applied research, a contemporary art project related to weaving has been prepared and presented. Findings: This research has shown that weaving is a universal language with characteristic of each individual culture and is traditionally used in daily life. Accordingly, it is observed that the colors, patterns and motifs of the tablet weavings, as in other weavings, are historical documentations that codify the culture and beliefs of the society they exist in. It has also found that traditional weaving has been employed in contemporary art since the 20th century. Conclusion: Tablet weaving, which has been used for centuries by many civilizations in the world, has has lost its role and function as a result of industrial advances, easy access to mass production, and the widespread use of synthetic fibers. In this context, the art of weaving, as a cultural heritage, has been re-evaluated with a search for new meanings in contemporary art, while preserving its traditional technical features.