Sigara bağımlılığı olan üniversite öğrencilerinde duygusal zeka ve sigara bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between emotional intelligence and smoking addiction in university students with smoking addiction
  1. Tez No: 668924
  2. Yazar: TUBA İFAKET KOLDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara Bağımlılığı, Sigara, Duygusal Zeka, Smoking Addiction, Smoking, Emotional Intelligence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma duygusal zekanın sigara bağımlılığı üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni sigara bağımlılığı, bağımsız değişkeni ise duygusal zekadır. Araştırma kapsamında üniversite öğrencilerinin sigara bağımlılığı ve duygusal zekalarının, cinsiyet, sınıf düzeyi, ekonomik düzey ve kardeş sayısı değişkenleri açısından anlamlı derecede farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın katılımcı grubu sigara kullanan üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmaya, 87'si (%42.6) kadın ve 117'si (%57.4) erkek olmak üzere toplam 205 öğrenci katılmıştır. Araştırma genel tarama modellerinden, ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak üniversite öğrencilerinin demografik bilgilerine ulaşmak amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Ayrıca“Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği”ve“Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi”kullanılarak veri elde edilmiştir. Duygusal zekanın sigara bağımlılığını yordayıp yordamadığını belirlemek amacıyla regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda duygusal zekanın sigara bağımlılığını anlamlı düzeyde yordamadığı görülmüştür (R=0.088; R2=0.008; F=1.591; p>.05). Üniversite öğrencilerinin sigara bağımlılıkları ve duygusal zekalarının, cinsiyet, sınıf düzeyi, ekonomik düzey ve kardeş sayısı değişkenleri açısından anlamlı derecede farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda sigara bağımlılığı ile cinsiyet, sınıf düzeyi ve ekonomik düzey değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunurken, kardeş sayısı değişkeni ile herhangi bir anlamlı farklılık bulunmamıştır. Duygusal zeka ile cinsiyet ve ekonomik düzey değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunurken, sınıf düzeyi ve kardeş sayısı değişkeni ile herhangi bir anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the effect of emotional intelligence on cigarette addiction. The dependent variable of the study is cigarette addiction, and the independent variable is emotional intelligence. Within the scope of the study, it was also examined whether the cigarette addiction and emotional intelligence of university students differed significantly in terms of gender, class level, economic level and number of siblings. The participant group of the study consists of university students who smoke. A total of 205 students, 87 (42.6%) female and 117 (57.4%) male, participated in the study. The research was carried out with relational scanning model, one of the general scanning models. As a data collection tool,“Personal Information Form”was used to reach demographic information of university students. In addition, data were obtained using the“Schutte Emotional Intelligence Scale”and“Fagerström Nicotine Dependence Test”. Regression analysis was conducted to determine whether emotional intelligence predicted cigarette addiction. As a result of the analysis, it was seen that emotional intelligence did not significantly predict smoking addiction (R = 0.088; R2 = 0.008; F = 1.591; p> .05). Independent groups t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to determine whether the cigarette addiction and emotional intelligence of university students differed significantly in terms of gender, class level, economic level and number of siblings. As a result of the study, a significant difference was found between smoking addiction and the variables of gender, class level and economic level, while no significant difference was found with the variable of number of siblings. While there was a significant difference between emotional intelligence and the variables of gender and economic level, no significant difference was found with the variables of class level and number of siblings.