Eğitim aile sağlığı merkezine kayıtlı bireylerin COVID-19 hastalığı hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitude and behavior ofindividuals enrolled in the education family haealth centre about COVID-19 disease
- Tez No: 668969
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU YENGİL TACİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Bilgi, Covid-19, Davranış, Tutum, Family Medicine, Knowledge, Covid-19, Behavior, Attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Çalışmamızda Eğitim Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 18 yaş ve üzeri bireylerin Covid-19 hastalığı hakkında bilgi, tutum ve davranışlarını incelemek ve etki eden faktörleri değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğantepe Eğitim Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı olan, 01.08.2020-30.09.2020 tarihleri arasında herhangi bir nedenle başvuran, çalışmaya katılmayı kabul eden 18 yaş ve üzeri 324 kişi çalışmaya dahil edildi. Katılımcılara sosyodemografik veri formu ile araştırmacı tarafından literatür ve güncel klavuzlar taranarak oluşturulan Covid-19 hastalığı hakkında bilgi, tutum ve davranış özelliklerini belirlemeyi amaçlayan anket formu yüzyüze görüşme esnasında uygulandı. Bulgular: Çalışmaya 324 kişi dahil edildi. Katılımcıların 161'i (%49,7) kadın, 163'ü (%50,3) erkekti. Yaş ortalaması 39,2±14,8 olarak hesaplandı. Katılımcıların 227'si (%70,1) Covid-19 ile ilgili bilgi kaynaklarını televizyon, internet ve haberlerden aldıklarını belirtti. Bilgi puan ortalaması 32,8±3,6 (min 8, max 40), tutum puan ortalaması 23,8±3,1 (min 6, max 30), davranış puan ortalaması 35,0±3,8 (min 8, max 40) bulundu. Bilgi puanı ile tutum ve davranış puanları karşılaştırıldığında aralarında pozitif yönde zayıf korelasyon bulundu. Tutum puanı ile davranış puanı arasında da yine pozitif yönde zayıf korelasyon tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda Covid-19 hastalığı hakkında bilgi düzeyi arttıkça tutum ve davranış düzeyinin arttığı; tutum düzeyi arttıkça da davranışın olumlu yönde etkilendiği görülmüştür. Bilgi, tutum ve davranış düzeyini etkileyen birçok faktör saptanmıştır. Covid-19 enfeksiyonu ile mücadelede, hastalık hakkında toplumu doğru bilgilendirmenin aynı zamanda olumlu tutum ve davranışların gelişmesine katkı sağlayacağı açıktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to examine the knowledge, attitudes and behaviors of individuals aged 18 and over enrolled in the Education Health Center about Covid-19 and its effects. Materials and Methods: Totally, 324 participants who are registered to Ankara Training and Research Hospital Doğantepe Education Family Health Center, seek medical advice for any reasons between the date of 01.08.2020-30.09.2020 and aged 18 and over included in this study. A sociodemographic data form and a questioner form, which was created by the researcher by scanning the literature and current guidelines, was applied to the participants during the face-to-face interview, aiming to determine the knowledge, attitude and behavior characteristics about Covid19 disease. Results: 324 participants were included in this study. 161 of the participants (49.7%) were female and 163 (50.3%) were male. Average age was calculated as 39.2±14.8. 227 of the participants (70.1%) stated that they got their information sources about the Covid-19 disease from television, internet and news. Knowledge score average as 32.8±3.6 (min 8, max 40), attitude score average as 23.8±3.1 (min 6, max 30), behavior score average as 35.0±3.8 (min 8, max 40) were calculated. When the knowledge score and behavior and attitude scores were compared, a weak positive correlation was found between them. It was also a weak positive correlation was detected between the attitude score and behavior score. Conclusion: In our study, it was observed that as the knowledge level increased about the Covid-19 disease the level of attitude and behavior increased; it was also observed that as the attitude level increased, the behavior was positively affected. Many factors have been determined which affect the level of knowledge, attitude and behavior. In the fight against Covid-19 infection, it is clear that informing the society about the disease correctly will also contribute to the development of positive attitudes and behaviours.