Nesnelerin interneti teknolojisi kullanılarak belirli güç kalitesi problemlerinin analizi
Analysis of specific power quality problems with using internet of things technology (IoT)
- Tez No: 668985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN YÖRÜKEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulut Tabanlı Sistemler, Enerji Analitiği, Güç Kalitesi Problemleri, Nesnelerin İnterneti, Verimlilik, Cloud-Based System, Energy Analytics, Power Quality Problems, Internet of Things, Efficiency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasında, belirli güç kalitesi problemlerinin analizinde Nesnelerin İnterneti teknolojisi kullanılarak ihtiyaca uygun olacak şekilde düşük maliyetli, kolay uygulanabilir ve verilerin ileri analiz uygulamalarına hizmet edebilir yapıda depolanması üzerine bir sistem yaklaşımı ve uygulama gerçekleştirilmiştir. Çalışma içerisinde güç kalitesini bozan geçici olaylar, kısa süreli gerilim değişimleri, uzun süreli gerilim değişimleri, dengesizlik, dalga şekli bozuklukları, gerilim dalgalanmaları ve frekans değişimleri anlatılmıştır. Güç kalitesi problemlerine neden olan bu durumları en aza indirebilmek için sistemler üzerinde daha fazla ölçüm noktasından veri almak ve bu verileri anlamlandırmak gerekir. Bu noktada ortaya çıkan zorlukları bertaraf etmek için Nesnelerin İnterneti ve Bulut Bilişim teknolojilerinden yararlanılmış ve bu teknolojiler ilgili başlıklar altında anlatılmıştır. Nesnelerin İnterneti ekosistemi, mimarisi, haberleşme ve mesajlaşma protokolleri incelenerek kullanılan sistem topolojisi kapsayıcı bir şekilde anlatılmıştır. Çalışmada Nesnelerin İnterneti teknolojisi kullanılarak belirli güç kalitesi problemlerinin analizini gerçekleştirilen sistem ve uygulama açıklanmış olup kullanılan ekipmanların özellikleri, cihazlar arası haberleşme altyapısı ve problem analizlerinde kullanılan algoritmanın hayata geçirilmesindeki uygulama sözde kodlar aracılığıyla anlatılmıştır. Gerçekleştirilen IoT tabanlı sistem yaklaşımı ile mevcutta yaygın kullanılan güç kalitesi izleme sistemi karşılaştırılmış ve değerlendirilmelerde bulunulmuştur. Gerçekleştirilen sistem ve uygulamanın prototip olarak gerçeklenmesi üzerine çalışma yürütülmüş ve detaylı olarak anlatılmıştır. Prototip yapının test edilmesi amacıyla belirli süreli ölçümler ile tespit edilen güç kalitesi problemi sonuçları irdelenmiş ve ileriye dönük geliştirmeler üzerine yürütülebilecek araştırma alanları anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis study, a system and an implementation were realized with low-cost suits the needs, easily applicable and for the storage of specific power quality problems in a structure that can serve data science applications by using Internet of Things technology. Transients, short duration RMS variations, long duration RMS variations, imbalance, waveform distortion, voltage fluctuations and power frequency variations are explained in this thesis. To minimize these situations that cause power quality problems, it is necessary to take data from more measurement points on the systems and interpret of these data. IoT and Cloud Computing technologies have been used to overcome the arisen difficulties and these technologies are described under the relevant headings. By examining the IoT ecosystem, architecture, communication and messaging protocols, the used system topology is explained in a comprehensive manner. In the study, the system and implementation that analyzes specific power quality problems using IoT technology are explained. The properties of used equipment, the communication infrastructure between devices and implementation of the algorithm used in problem analysis are explained via pseudo codes. The implemented IoT-based system approach and currently widely used power quality monitoring systems have compared and evaluated. The implemented system and application have been realized as a prototype. To test the prototype structure, with the specific time measurements, the results of the detected power quality problem have examined, and forward-looking research areas have explained.