Tanzimat'tan günümüze çağdaş Türk plastik sanatlarında mitolojiye ait unsurlar üzerine bir inceleme
An analysis on mythological elements in contemporary Turkish plastic arts from Tanzimat era to the present
- Tez No: 669082
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLTEN GÜLTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Plastik Sanatlar, Resim, Sanatçılar, Mythology, Plastic Arts, Painting, Artists
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
İnsanoğlu, plastik sanatların biçimsel oluşumlarında, çağlar boyunca mitolojiden yararlanmış, dolayısıyla anlatım ve hayal gücünün dışavurumunda sanatsal içeriklere ilham kaynağı olmuştur. İslamiyet öncesi Gök Tanrı inancının hâkim olduğu bir inanç sistemiyle hareket eden Türkler, inancın sanatsal ürünlere aktarılması aşamasında, bu geleneği İslami dönemde de devam ettirebilmişlerdir. Türklerde din-inanç dünyasından gelen değerler ile kültürel birikim, zengin aynı zamanda çeşitli plastik formların tasarımında kaynaklık niteliği taşımıştır. Toplumların yaşamlarında gelenek, adet, din- inanç ve düşünce dünyasında önemli bir yer tutan mitoloji, yaşamın yanı sıra sanat eserlerinde de beslenilen kültürel malzemelerini desteklemiştir. Türklerin binlerce yıllık geçmişinde önemli yer tutan mitler, İslamiyet öncesi ve İslami dönem ile birlikte Türk Mitolojisine ait simge ve semboller, çağdaş plastik sanatlar zemininde güncellenerek varlığını korumuştur. 1882'de Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurulması ile Batı tarzı sanat anlayışının şekillenmeye başladığı Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Cumhuriyet dönemi ile birlikte günümüze yansıyan mitolojik unsurlar, yerel ve evrensel formların bir sentezi olarak Çağdaş Türk Plastik Sanatlarında sanatçıların çalışmalarında kendine yer bulmuştur.
Özet (Çeviri)
Humanity has benefited from mythology throughout the ages on formal formations of plastic arts, thus it has become inspiring for imagination and expression of artistic contents. Tengrism, a belief system dominated Turkish acts during pre-Islamic era, maintained its effect on transferring the belief to artistic products even after Islamic period. The rich cultural background and values stemming from religion and believes of Turks also served as a resource for design of various plastic forms. Mythology, which has an important place in traditions, customs, religion-belief and thought-world of societies, has supported cultural materials nourished in artworks besides life. Myths which have an important place in the history of the Turks for thousands of years and signs and symbols of Turkish Mythology belonging to pre-Islamic and Islamic period have been updated on the basis of contemporary plastic arts and preserved their existence. The last period of Ottoman Empire when Western style of art started to take shape with the establishment of the Sanayi-i Nefise Mektebi (School of Fine Arts) in 1882 and the Republic period transferred the mythological elements to present day as a synthesis of local and universal forms. These mythological elements are given place in the works of artists in Contemporary Turkish Plastic Arts.