Kuraklık stresine karşı betain uygulamalarının şeker pancarında (Beta vulgaris L.) verim ve kaliteye etkisi
Concrete applications against drought stress effect on yield and quality in beet (Beta vulgaris L.)
- Tez No: 669102
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ ŞATANA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeker Pancarı, Betain, Verim, Kalite, Sugar Beet, Betain, Efficiency, Quality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, 2018 ve 2019 yıllarında Kayseri ekolojik koşullarında, farklı su oranları (SO) ve betain (B) uygulamalarının şeker pancarında (Beta Vulgaris L.) gelişme dönemlerine ve agronomik özelliklere etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş deseninde 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede şeker pancarında 3 farklı su oranı (SO1; %30, SO2=%70 ve SO3=%100), 4 farklı betain dozu (B; 0, 125, 250, 375 ml/da) ve bu dozların kombinasyonları uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre en yüksek pancar verimi 2018-2019 yılında SO3×B375 ml/da interaksiyonunda (6.168 kg/da) ve en yüksek elde edilebilir şeker oranı ise 2018-2019 yılında SO1×B375 interaksiyonunda (%20.84) elde edilmiştir. En düşük α-amino-N oranı 2019 yılında SO3×B250 interaksiyonunda (%1.71), sodyum (Na) oranı 2019 yılında SO3×B250 interaksiyonunda (%0.88) ve en düşük potasyum (K) oranı 2019 yılında SO3×B250 (%3.47) saptanmıştır. Farklı su ve betain oranlarının şeker pancarında verim ve kalite özelliklerine etkisi önemli bulunmuştur. Su oranının artması pancar verimini yükseltmiştir. Su oranının azalması ise şeker oranını artırmıştır. Buna karşın betainin en yüksek dozları hem pancar verimini hem de şeker oranını olumlu etkilemiştir. Yine su oranının en yüksek (%100) ve betainin 250 ml/da dozunda en düşük α-amino-N, Na ve K oranları belirlenmiş ve kalite özellikleri olumlu etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of different irrigation ratios (IRR) and betaine (B) applications on the growth periods and agronomic properties of sugar beet (Beta vulgaris L.) in 2018 and 2019 in Kayseri ecological conditions. The research was established in 3 replications. In the experiment, 3 irrigation ratios (IRR1= 30%, IRR2=70% and IRR3=100%), 4 betaine doses (B0, B1250, B2500, B3750 ml / ha) and combinations of these doses were applied in sugar beet. According to the results obtained in the study; The highest beet yield was obtained in 2018-2019 at SO3 × B375 ml/da interaction (61.68 t/ha) and the highest sugar ratio was obtained at SO1 × B375 interaction (20.84%) in 2018-2019. The lowest α-amino-N ratio was in the SO3 × B250 interaction (1.71%) in 2019, the sodium (Na) ratio was in the SO3 × B250 interaction in 2019 (0.88%) and the lowest potassium (K) ratio was SO3 × B250 (3.47%) in 2019. ) has been determined. The effects of different irrigation and betaine ratios on yield and quality characteristics of sugar beet were found to be significant. Increasing irrigation ratio increased beet yield. The decrease in irrigation ratio increased the sugar ratio. On the other hand, the highest doses of betaine positively affected both beet yield and sugar ratio. The highest water ratio (100%) and 2500 ml / ha of betaine in the lowest α-amino-N, Na and K ratios were determined, and it was determined that the quality properties were positively affected.