Çamlıhemşin-Kale-Ayder yaylalarında floristik bir çalışma
A floristic research on the Çamhhemşin-Kale-Ayıler Highland
- Tez No: 66923
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHİM ANŞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Flora, Euro-Sib, Çamlıhemşin-Ayder-Kale IV, Flora, Euro-Siberian, Çamhhemşin-Ayder-Kale
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Doğu Karadeniz Bölümü'nde bulunan çalışma alanı; bitki coğrafyası yönünden Holarktik Bölgenin Euro-Siberian flora alanının Colchis provensinde kalmaktadır. Bu araştırmada, Ayder-Kale yaylası bitki taksonlan saptanmıştır. Çalışma alanında 288 adet bitki taksonu saptanmış, bunlardan eğreltiler ve açık tohumlu bitkilerin Engler ve Davis, kapalı tohumlu bitkilerin ise, Cronquist (1968) yöntemine göre, sistematik dizinleri yapılmıştır. Bu taksonlarda Floristik bölgeleri saptananların %84.1 Euro-Siberian, %7.2 Hyrcano-Eux, %4.1 Irano-Turanian, %2.5 Kozmopolit, %2. 1 Mediterranean elementi olup, bunlardan 1 1 adetinin endemik olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The area under review is located in the East Black Sea region, and placed in colchis province of (he Euro-Siberian area of (he Holarctic region. In this study, plant taxa of Kale-Ayder highland were determined. 288 plants taxa were determined in the study area. Ferns and Gymnosperms were listed systematically according to Engler and Davis. Angiosperms were ordered botanically according to Cronquist's method. Eleven of the 288 taxa were found to he endemic. The taxa of Florislie regions determined were consisted of 84.1 % Euro-Siberian, 7.2 % Myrcano-Euxine, 4.1 % Irano-Turanian, 2.5 %Cosmopolil, 2.1 % Mediterranean Floras.