Trabzon GPS ağı kenar ölçülerinin elektronik uzaklık ölçer ile karşılaştırılması
Comparison with GPS baseline measurements and electronic distance measurement in Trabzon GPS network
- Tez No: 66924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN KARAALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS (Global Positioning System), Slope distance, EDM (Electronic Distance Measurements). VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Bilgi çağı olarak adlandırılan bu yüzyılda, bilim ve teknolojideki yenilikler takip edilemeyecek bir hızla gelişmektedir. Bu yeniliklerden aynı hızla jeodezi de faydalanmaktadır. Bilimin uzay teknolojisini kullanarak sunduğu bu yeniliğe, harita sektöründe kısaca GPS denmektedir. Teoride hesaplanan duyarlığı pratikte gösteren GPS sistemi, jeodezik çalışmalardaki kullanımını gün geçtikçe arttırmaktadır. Noktalar arasında görüş gerektirmeksizin, her türlü hava şartlarında, herhangi bir yer ve zamanda, doğru, hızlı, ekonomik biçimde konumlamaya imkan vermesi nedeniyle daha şimdiden klasik ölçü tekniklerini geride bırakmıştır. Gelecekte uzun süre bu yerini koruyacağı muhtemeldir. Bu çalışmada GPS ile oluşturulan bir nirengi ağında, yersel yöntem kullanarak, eğik kenarlarda duyarlılık karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen verilerin birbirleri ile hangi mertebede uyum sağladığı gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : GPS (Global Positioning System), Eğik mesafe, EUÖ (Elektronik Uzaklık Ölçer). V
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison with GPS Baseline Measurements and Electronic Distance Measurements in Trabzon GPS Network. In this century, science and technology are developing very fast and use of the new technology in Geodesy as well. One of the new space technology in mapping area is called GPS (Global Positioning System). GPS has shown that calculated accuracy as almost the same as practicle application accuracy. That increases use of GPS in geodesy day by day. GPS has already overtaken the conversional measurements (positionings) technigues because of not requiring intervisibility between stations, use of every weather conditions and almost everywhere, providing accurate, fast, economic positioning. For the future it will probably preserve its place for a long time. In this research, GPS baselines have been compared with measured slope distance be electronic distance measurements in the Trabzon GPS network which is established by TKGM. Results and agrement level of accuracy of the two methods have been examimed.