Hidrografik ölçmelerde GZK GPS'nin kullanımı ve Trabzon Limanı, deniz dibi topografik haritasının çıkartılması
Mapping the sea bottom using RTK GPS and lead-line in Trabzon Harbor
- Tez No: 127483
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Hidrografik ölçmeler, Gerçek Zamanlı Kinematik (GZK) (2 iskandil, Dalga büyüklüğü VI, GPS, Real-Time Kinematic GPS, Lead Line, Roll Effect. VII
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Liman, göt ve barajlarda; desteklendikleri akarsular tarafından gelen kum, çakıl ve topraklar sebebiyle, belirli zamanlarda birikmeler olmaktadır. Limanlarda gemilerin giriş çıkışını güvenli kılmak ve bu birikme oranının tehlike arz etmeyecek oranda tutulmasını sağlamak açısından, limanlarda belirli periyotlarda hidrografik haritalarının çıkartılması çalışmaları yapılmalıdır. Trabzon- limanının yaklaşık 850 m. yakınında bulunan Değirmendere, belirli dönemlerde liman için problem arz etmektedir. Bölgede büyük sıklıkta meydana gelen sel ve yağışlarla taşman alüvyon, kum ve çakıl; nehirden denize ve liman içine doğru olan akıntı ve dalgalarla, Trabzon limanı içine taşınmaktadır. Bu da belirli dönemlerde, liman dibinde birikmelere neden olmakta ve gemilerin liman içine giriş çıkışında tehlike arz etmektedir. Bu nedenle Trabzon limanı için hidrografik ölçmeler yapılıp, liman dibinin topografik haritası çıkartılmıştır. Trabzon limanı için yapılan hidrografik ölçümler sırasında, yatay konum belirlemede, son yıllarda geliştirilen ve tüm dünyada çok geniş kullanım alanı bulan GZK GPS ölçme metodu kullanılmıştır. Ölçümler sonucunda iskandil nokta koordinatları 2-3 cm hassasiyetinde ve gerçek zamanlı olarak belirlenmiştir. Uygulamada iskandil noktalarına ait yatay konum bilgileri GZK GPS ile belirlenirken aynı anda da derinlikler, özel olarak hazırlanmış mekanik iskandil düzeneği ile ölçülmüştür. Ölçüm anında meteorolojik olaylar sonucu ve rüzgar etkisi ile oluşan dalga hareketleri, derinlik ölçümlerinde büyük hatalara neden olmaktadır. Uygulamada GZK GPS ile her iskandil noktasında alınan yükseklik verilerinin değerlendirilmesi ile, derinlik verilerini düzensiz biçimde etkileyen, iskandil noktalarındaki dalga büyüklükleri belirlenmiş ve grafiksel olarak gösterilen dalga büyüklüğü değerleri, düzeltme olarak, yapılan derinlik ölçümlerine getirilmiştir. Yapılan düzeltmeler sonrası mekanik iskandil ile derinlik ölçümleri ±15 cm. hassasiyetinde belirlenmiştir. Son olarak, yapılan ölçüm sonuçlarına göre ARC VIEW programı ile liman dibinin 3 boyutlu topografik haritası hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Mapping The Sea Bottom Using RTK GPS and Lead-Line in Trabzon Harbor The surrounding harbor floor, lake floor so does dams are accumulated with sands, which are carried away by waves and by the deep-sea streams. The port surveys are to ensure that the waterways are free from obstructions and harbor depth is sufficient for safe entrance for vessels. In that case, hydrographic chart of the shape of the harbor bottom has to be made periodically to predict the rate of changes in sea-bottom configuration. The survey boat worked inside the Trabzon Harbor and its entrance, which has been gradually filled with sand by an adjacent river, impact of significant storm events on the harbor. Recently more popular surveying method RTK system used for hydrographic surveys on a survey boat for the horizontal positioning. With RTK a reference station on a known point transmits the corrections via a data link to a rover receiver in the field. This way the rover receiver can calculate GPS coordinates in real-time with accuracy at centimeter level. In addition to GPS equipment, mechanical lead lines were used to show the sub-bottom profile. When horizontal coordinates (X,Y) of the point determined by RTK GPS, the depth (d) component of the same point was measured by mechanical lead line simultaneously. The depth measurements are effected from the disordered changes of the water surface. These changes are called heave, pitch and roll effects in wavy environments, which are undesirable. Roll effect is one of the significant error sources of the hydrographic depth measurements caused by vertical movement of the surveying boat, due to the waves. By measuring the vertical movement of the surveying boat by RTK, this effect is reduced from the depth measurements. Finally, a 3 dimensional hydrographic map of the current shape of the harbor bottom is made in an Arc View environment, by using the corrected depth measurements and horizontal positions.