Relapsing remitting multipl skleroz hastalarında maresin 1 düzeylerinin incelenmesi
Evaluation of maresin 1 levels in patient with relapsing remitting multiple sclerosis
  1. Tez No: 669325
  2. Yazar: MANSUR ALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADALET ARIKANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Relapsing-Remitting Multiple Skleroz, Maresin 1, SPM, Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis, Maresin 1, SPM
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sisteminin (MSS) demiyelinizasyon ve geç dönemde aksonal hasar ile giden kronik, inflamatuar ve otoimmün hastalığıdır. Daha çok beyaz cevher hastalığı olmakla beraber korteks ve derin gri madde yapılarını da etkileyebilmektedir(1). Daha çok 20-40 yaş aralığında görülebilmesine rağmen daha erken ve geç yaşlarda da başlayabilir. Bu yaşlarda travmadan sonra özürlülüğün en sık sebebidir(2). MS hastalığının etyolojisi ve kesin mekanizmaları henüz tam olarak anlaşılabilmiş değildir(3). Mevcut bilgiler ışığında, bağışıklık sisteminin T hücrelerinin aksonlara karşı miyelin kılıfını hedef alan anormal aktivasyonunu içeren otoimmün bir süreç olduğunu göstermiştir(4). MS hastalığının şiddetli bir inflamatuar hastalık olduğu uzun süredir bilinmektedir. Buna karşın hala MS santral sinir sistemine zarar verdikten sonra uzun dönemde iyileşmeyi etkili bir şekilde sağlayacak tedavi seçeneklerinden yoksunuz(5, 6). MaRs (inflamasyon rezolüsyonunda makrofaj mediatörlerinden) SPM'lerin dokosaheksaenoik asit (DHA) türevi dördüncü ailesidir. Maresin 1 (MaR1) direkt şekilde makrofaj M1'den M2 fenotipine geçiş sağlayarak doğal yanıtı etkilemeden nötrofil infiltrasyonunu inhibe eder ve inflamasyon kalıntılarını süpürmek için fagositoz ve efferositozu anti-inflamatuar ve pro-rezolüsyon aktiviteleri destekleyerek yapar(7, 8). Bu inflamasyon rezolüsyonundaki belirgin özelliklerini ve bu konuda yeterli çalışma olmadığını göz önüne alarak MaR1'in MS patogenezinde rolünün olup olmadığı, MS hastalığında gelişen otoimmün inflamasyonun rezolüsyon sürecinde öneminin belirlenmesi, MS için tanısal bir belirteç olarak değerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Katılımcılar Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Kliniği'nce takipli daha önce 2017 Modifiye Mc Donald kriterlerine göre kesin RRMS tanısı alan 50 remisyon dönemindeki hasta ile yaş ve cinsiyet açısından bu grupla uyumlu 40 sağlıklı gönüllüden oluşmaktadır. Çalışılan parametre ile olguların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, sigara içme, kan örneği alındığı sırada belirlenen özürlülük (EDSS) skorları, son 1 yıldaki atak sayısı, MRG'de toplam tutulan bölge sayısı ve aldıkları tedaviler değerlendirildi. Ayrıca hasta ve sağlıklı kontrol grubunda WBC, sedimentasyon ve CRP düzeyleri ve Maresin 1 ile ilişkisi de incelendi. Bulgular: Çalışmanın birincil parametresi olarak incelenen Maresin-1 düzeyi gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Buna göre hasta grubunda ortalama Maresin-1 düzeyi 2.13 ng/mL iken, kontrol grubunda ise 1.98 ng/mL olarak saptanmıştır. İki grup arasında, hasta grubu lehine anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p: 0.017). Ayrıca hasta olan grupta CRP düzeyi ve vücut kitle indeksi ortalaması anlamlı olarak anlamlı olarak düşüktür (sırasıyla p: 0,029 ve p: 0,012). Diğer klinik, laboratuar ve demografik özellikler ile anlamlı bir korelasyon izlenmedi. Maresin-1 düzeylerinin cut-off değeri 1.185 olarak alındığında sensitivitesi %72, spesifitesi %60 olarak hesaplandı. Bu sonuçlar ile MS hastalığını öngördüğü belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda bir pro-resolving lipit mediator olan MaR1 RRMS hastalarında sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Fakat klinik ve demografik özellikler ile anlamlı bir korelasyon izlenmemiştir. Çalışmamız MaR1'in, MS patogenezi üzerine etkisi olduğu hipotezini desteklemektedir. Aynı zamanda MaR1 orta derecede bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini öne sürmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: Multiple sclerosis (MS) is a chronic, inflammatory and autoimmune disease of the central nervous system with demyelination and late axonal damage. Although it is mostly white matter disease, it can also affect the cortex and deep gray matter structures(1). Although it can be seen mostly between the ages of 20- 40, it can also start at earlier and later ages. It is the most common cause of disability after trauma at this age(2). The etiology and exact mechanisms of MS disease are not fully understood yet(3). In the light of current knowledge, it has shown that the immune system is an autoimmune process that involves the abnormal activation of T cells against axons targeting the myelin sheath(4). It has long been known that MS disease is a severe inflammatory disease. However, there are still no treatment options that will provide effective long-term recovery after MS damages the central nervous system(5, 6). MaRs (one of the macrophage mediators in inflammation resolution) is the fourth family of docosahexaenoic acid (DHA) derivative of SPMs. Maresin 1 (MaR1) inhibits neutrophil infiltration without affecting the natural response by directly transitioning from macrophage M1 to M2 phenotype and does phagocytosis and efferocytosis by promoting anti-inflammatory and pro-resolution activities to scavenge inflammation residues(7, 8). It was aimed to determine whether MaR1 has a role in the pathogenesis of MS, the importance of autoimmune inflammation in the resolution process of MS disease, and to investigate its value as a diagnostic marker for MS, considering its distinct features in this inflammation resolution and the lack of sufficient studies on this subject. v Material and Methods: Participants consist of 50 patients in remission period who were followed up by Dicle University Medical Faculty Hospital Neurology Clinic and previously diagnosed with RRMS according to the 2017 Modified Mc Donald criteria and 40 healthy volunteers who are compatible with this group in terms of age and gender. Age, gender, body mass index, smoking, disability (EDSS) scores determined at the time of taking blood sample, the number of attacks in the last 1 year, the total number of areas involved in MRI and the treatments they received were evaluated with the parameters studied. Results: Maresin-1 level, which was examined as the primary parameter of the study, was compared between the groups. Accordingly, the mean level of Maresin-1 was 2.13 ng / mL in the patient group and 1.98 ng / mL in the control group. It was determined that there was a significant difference between the two groups in favor of the patient group (p: 0.017). In addition, the CRP level and mean body mass index were significantly lower in the patient group (p: 0.029 and p: 0.012, respectively). There was no significant correlation with other clinical, laboratory and demographic characteristics. When the cut-off value of Maresin-1 levels was taken as 1.185, its sensitivity was calculated as 72% and specificity as 60%. With these results, it was determined that it predicts MS disease. Conclusion: In our study, MaR1, a pro-resolving lipid mediator, was found to be significantly higher in RRMS patients compared to the healthy control group. However, no significant correlation was observed with clinical and demographic characteristics. Our study supports the hypothesis that MaR1 has an effect on MS pathogenesis. We also suggest that MaR1 can be used as a moderate biomarker.