Sustainable development performance evaluation of maritime transport companies
Deniz taşımacılığı firmalarının sürdürülebilir kalkınma performanslarının değerlendirilmesi
- Tez No: 669415
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ALİ DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Ulaşım, Marine, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilir Deniz Taşımacılığı, Sürdürülebilir Kalkınma Performans Değerlendirmesi, Sustainable Development, Sustainable Maritime Transport, Sustainable Development Performance Evaluation
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sürdürülebilir kalkınma son dönemlerde oldukça önemli bir kavram haline geldi ve bunu teşvik etmek amacıyla dünya çapında birçok girişimde bulunuldu. Dünya ticaretinin en önemli aktörlerinden biri olan deniz taşımacılığı sektörü, sürdürülebilir kalkınma açısından da kritik sorumluluğa sahiptir. Ancak bu sorumluluk yalnızca bir boyutla sınırlandırılmamalı ve sürdürülebilir kalkınmanın tüm boyutları (Ekonomik, Çevresel, Sosyal) dikkate alınmalıdır. Bu çalışma deniz taşımacılığı açısından sürdürülebilir kalkınma performansı kriterlerini belirlemeyi, bu kriterlerin önem düzeylerini ağırlıklandırmayı ve yıllara göre sürdürülebilir kalkınma performansı açısından hangi deniz taşımacılığı firmasının daha başarılı olduğunu tespit etmeyi hedeflemektedir. Bu çalışmada kriterlerin önem düzeylerinin ağırlıklandırılması için AHP yöntemi, yıllara göre sürdürülebilir kalkınma performansı açısından hangi deniz taşımacılığı şirketinin daha başarılı olduğunu bulmak için TOPSIS yöntemi kullanılmıştır. Bu doğrultuda, önce üç ana ve on bir alt kriter belirlenmiş ve daha sonra bu kriterler ağırlıklandırılmıştır. Ardından, üç deniz taşımacılığı şirketinin sürdürülebilir kalkınma performansları yıllar itibarıyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainable development has become a crucial concept recently and there have been many worldwide attempts to promote it. As being one of the most important actors in the world merchant trade, the maritime transport sector also has critical responsibility in terms of sustainable development. However, this responsibility can not be limited to one specific dimension. All dimensions (Economic, Environmental, Social) of sustainable development have to be considered. This study aims to identify the performance criteria in terms of sustainable maritime transport and to weight the significance levels of the criteria. Additionally, it also aims to determine which maritime transport company is more successful in terms of sustainable development performance by years. The Analytic Hierarchy Process (AHP) method is used to weight the significance levels of the criteria and the Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) method is used to find out which maritime transport company is more successful in terms of sustainable development performance by years. Accordingly, Three main and eleven sub-criteria were identified and weighted. Afterwards, the sustainable development performances of three maritime transport companies were analysed by years.