Türkeli Orman İşletmesi Kazköy yöresinde kayın-göknar karışık meşcerelerinin yayılışı ve bazı silvikültürel özellikleri
Türkeli directorate of forest sistrict in site of Kazköy mixed stands abies Nordmanniana subsp. Bornmülleriana and fagus orientalis and silvicultural system
- Tez No: 66946
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Meşcere, Siper Vaziyeti, Grup, Büyük Alan Siper Vaziyeti, Gençleştirme, Tohum Ağacı, Dikim, Stand, Shelterwood system, Group, Large area shelterwood system, Reproduction, Seed tree, Planting. VII
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma kapsamında Sinop İli Türkeli ilçesi Kazköy yöresindeki Uludağ Göknan - Doğu Kayını karışık meşcereleri gezilmiş olup, bu meşcerelerde yapılan ölçme, gözlem ve tespitler değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelere göre elde edilen bulgular ve varılan sonuçlar aşağıya çıkarılmıştır. Meşcerelerde aynı yaşta sayılan Uludağ Göknarları ve Doğu Kayınlarından hemen hemen her yerde Doğu Kayınlarının çok farklı bir boy üstünlüğüne sahip olduğu, bu türlerin aynı boyda olmaları halinde ise Uludağ Göknarlarının farklı bir yaş üstünlüğüne sahip olduğu görülmüştür. Doğu Kayım hakimiyetindeki meşcerelerde Uludağ Göknan, karışımdaki oram ölçüsünde gruplar halinde Siper Vaziyeti ile gençleştirilmelidir. Göknar gençliğine 8-10 yıllık bir yaş ve boy üstünlüğü sağlandıktan sonra Doğu kayım tüm alanda Büyük alan Siper Vaziyeti ile gençleştirilmelidir. Uludağ Göknarının hakim olduğu ya da her iki türün eşit oranda bulunduğu meşcerelerde iki türü aynı zamanda aynı alan üzerinde getirmek yerine farklı en küçük alanlar üzerinde getirmek gerekmektedir. Bu durumda da yine Siper Vaziyetleri kullanılacaktır. Bozuk Uludağ Göknarı - Doğu Kayını karışık meşcerelerinde tohum ağaçlan yetersiz olduğundan ya da hiç bulunmadığından dolayı gençleştirme dikim ile yapılmalıdır. Kayırım ve Göknarın yüksek rakımlarda açık alanlara dikilmesinden kaçınılmalıdır. Çünkü dondan zarar görmektedir. Bu durumda da dikimleri meşcere siperinde yapmak gerekir.
Özet (Çeviri)
In the present study is visited the mixed stands of Picea orientalis and Fagus orientalis of Sinop city Türkeli town Kazköy The required data were collected from the experimental plots. The findings were as follws: Fagus orientalis trees were definitely taller than Abies nordmanniana subsp. bornmülleriana trees practically of the same age. Whenever both species were of the similar height Abies nordmanniana subsp. bornmülleriana trees were much older. In mixed stands where Fagus orientalis was dominant the natural regeneration of the Abies nordmanniana subsp. bornmülleriana should be realized under shelter on the groups. Moreover, Abies nordmanniana subsp. bornmülleriana seedlings should be given 8-10 years of age and height priority to Fagus orientalis that was allowed to generate. In mixed stands where Abies nordmanniana subsp. bornmülleriana was dominant or two species were of nearly equal ratio, these two species should not be regenerated on the same land inthe same year. They should be regenerated on different lands in accordance with the mixture ratio. İn that case shelter wood systems should also be used. In degraded mixed stands artifial regeneration should be prefered due to the lack or insufficent number of seed trees Fagus orientalis were susceptiple to frost and in high altitudes.