Türk ticari denizcilik sektörünün günümüzdeki durumu, gelişimi ve analiz edilmesi bağlamındaki sonuçları
The current status of the turkish maritime sector, it's results of the process of development and analysis
- Tez No: 669514
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ARIDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Ulaşım, İşletme, Marine, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Deniz Yolları, Ticaret Yolu, Stratejik, Uluslararası Çıkarlar, Türk Ekonomisi, Rekabet, Küresel, Sea Routes, Trade Route, Strategic, International Interests, Turkish Ekonomy, Rivalry, Global
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Dünya üzerinde deniz yollarının önemli bir kesişim noktasında yer alan, 2949 km kara sınırına ve 8333 km kıyı ve sahil şeridine sahip olan Türkiye, bir yarımada ülkesidir. Türkiye'nin; Avrupa ile Asya kıtalarını birbirine bağlaması, Ortadoğu ve Kafkasya ile olan bağlantısı, önemli ticaret yollarının geçiş güzergâhında yer alması deniz ve deniz ticareti bakımından stratejik bir konumda bulunduğunu göstermektedir. Türkiye, konumu itibariyle uluslararası çıkar çatışmalarının yoğun olarak yaşandığı bir bölgede yer almasından dolayı ekonomik açıdan büyük bir potansiyele sahiptir. Türk ekonomisinin gelişimi ve geleceği açısından denizler önem arz etmektedir. Denize ve deniz sektörüne yapılan yatırımlar ile Türk ekonomisinde ve istihdamında gelişmeler kaydedilmiş, Türk denizciliği küresel deniz ticareti ile rekabet edebilir hale gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey which is located in the intersection of maritime lines on eart and which has 2949 kilometers of land borders and 8333 kilometers coas line is a country of peninsula. Turkey is like a bridge connecting Asia and Europe. Besides, the connection of Turkey with middle East and coucasus and it's location an the valuable trade routes shows that Turkey has a strategic location in terms of sea and shipping trade. Turkey has a great economic potential since Turkey is located in a region where international clashes of interests were experienced in respect of it's location. Seas carry great importance and patential in terms of the development and the future of Turkey.