Politik katılımda başörtülü kadının görünürlüğü: Bir politik söylem analizi
The visibilty of headscarved women in political participation: An analysis of political discourse
- Tez No: 669513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Başörtüsü, Siyaset, Muhafazakarlık, Laiklik, Sekülerizm, Hijab, Politics, Conservatism, Laicality, Secularism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın konusu başörtülü siyasetin Türkiye'de algılanış biçimindeki değişimdir. Çalışmada öncelikle muhafazakarlık, laiklik ve sekülerizm kavramlarına yer verilmiştir. Ortaya çıktıkları zeminler kapsamında ele alınarak anlam karmaşası yaşanan laliklik ve sekülerlik ayrımı yapılmaya çalışılmıştır. Araştırmada başörtülü siyasete bakışı karşılaştırmak amacıyla 1999 yılıında Türkiye'nin ilk başörtülü milletvekili seçilen Merve Kavakcı ve 2018 yılında Amerika Birleşik Devletleri Minnesota Eyaleti'nden seçilen senatör Ilhan Omar ile ilgili yapılan haberlere ilişkin karşılaştırma yapılmaktadır. Ayrıca Merve Kavakcı ile ilgili yapılan haberlerin incelenmesi sonucunda hazırlanan görüşme sorularının bürokrat, siyasetçi ve yazarlara yöneltilerek 1999 yılında yaşanan Merve Kavakcı olayının günümüzde algılanış biçimi tespit edilmeye çalışılmıştır. Haber karşılaştırması ve görüşme olmak üzere iki uygulaması bulunann bu çalışmada nite araştırma yöntemleri tercih edilmiştir. Elde edilen veriler nitel veri analizi yazılımı olan MaxQda ile çözümlenmiştir. Sonuç olarak Türkiye'de muhafazakar kadının siyasetteki konumunun güvence altına alınması açısından ifade ve inanç hürriyetinin teminat altına alındığı, demokratik ve hukuki devlet yapısının güçlendirildiği, toplumun tüm kesimleri için uzlaşmacı bir yeni anayasa modelinin tasarlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the change in the perception of hijab politics in Turkey. In the study, the concepts of conservatism, laicality, and secularism have been primarily used. The distinction between secularism and laicality, where there is a confusion of meaning, has been tried to be made by considering them within the scope of the grounds on which they have emerged. In the research, to compare the view of hijab politics, a comparison is made regarding the news about Merve Kavakcı, who was elected as the first headscarved deputy of Turkey in 1999, and senator Ilhan Omar, who was elected from Minnesota, USA, in 2018. The interview questions prepared by examining the news about Merve Kavakcı were directed to bureaucrats, politicians, and writers. The current perception of the Merve Kavakcı incident in 1999 was tried to be determined. Qualitative research methods were preferred in this study, which has two applications: news comparison and interview. Obtained data were analyzed with the qualitative data analysis software MaxQda. As a result, to ensure the position of conservative women in politics in Turkey, it has been proposed to design a compromise new constitutional model for all segments of society, in which freedom of expression and belief is guaranteed, the democratic and legal structure is strengthened.