Cumhuriyet Dönemi Roma halk meclislerinin faaliyetleri
Activities of people assemblies of the Roman Republic
- Tez No: 669553
- Danışmanlar: PROF. DR. EFRUMİYE ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Halk Meclisleri, Yasama, Yargı, Seçim, Comitia, Popular Assemblies, Legislation, Jurisdiction, Election, Comitia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Tezin amacı Roma halk meclislerinin faaliyet alanlarını ayrıntılı bir biçimde incelemek suretiyle, Roma Cumhuriyetinin kendine has çok işlevli ve çok meclisli yapısının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaktır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde sırasıyla halk meclislerinin ortaya çıkışı ve kurumsallaşması ele alınmıştır. İkinci bölümde, halk meclislerinin seçim faaliyetleri; üçüncü bölümde yasama alanındaki faaliyetleri değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde ise yargı alanıdaki faaliyetlerine yer verilmiştir. Roma halk meclislerinin birincil görevi, Roma cumhuriyetinin yürütme organları olan magistratusları seçmekti. Magistratusların görev sürelerinin bir yılla sınırlandırılması ve bir göreve en az iki kişinin getirilmesi zorunluluğu, memur adaylarının belirlenmesi ve seçilmesi işini, Roma siyasal yaşamının odağına yerleştirmiştir. Imperium yetkisi olan consul ve praetorlar ile imperium yetkisi olmayan ancak Roma vatandaşlarının mali ve askeri gücünün belirlenmesinden sorumlu olan censorlar Comitia centuriata tarafından seçiliyordu. Tribunus plebis, quaestor ve aedilis gibi imperium yetkisi olmayan daha alt düzeydeki memurların seçimi ise comitia tributa'ya bırakılmıştı. Roma halk meclislerinin ikinci faaliyet alanını, bir magistatus'un teklifiyle halk meclislerine getirilen yasa tekliflerini, kabul veya reddetmekten ibaret olan yasama faaliyetleri oluşturmaktadır. Ayrıca Roma halk meclisleri, magisratusların verdikleri kararlardan memnun olmayan vatandaşlar için temyiz mahkemesi işlevi görüyordu.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to contribute to a better understanding of the specific multi-functional and multi-assembly structure of the Roman Republic by examining the fields of activity of the Roman people's assemblies in detail. The study consists of four parts. In the first part, the emergence and institutionalization of the people's assemblies are discussed, respectively. In the second part, the election activities of the people's assemblies; In the third part, the activities in the field of legislation are evaluated. In the fourth section, the activities in the judicial field are given. The primary task of the Roman popular assemblies was to elect the magistrates, the executive bodies of the Roman republic. The fact that the magistrates' term of office was limited to one year and that at least two people be appointed to a post made the determination and selection of civil servant candidates the focus of Roman political life. Consuls and praetors with imperium authority and censors without imperium authority but responsible for determining the financial and military power of Roman citizens were elected by the Comitia centuriata. The choice of lower-level officials without imperium authority, such as the tribunus plebis, quaestor, and aedilis, was left to the comitia tributa. The second field of activity of the Roman Popular Assemblies consists of legislative activities which consist of accepting or rejecting the bills brought to the popular assemblies by a magistatus. In addition, the Roman popular assemblies served as courts of appeal for citizens who were dissatisfied with the magisratus' decisions.