Kamu diplomasisi bağlamında Afganistan'ın uluslararası basında temsili
Representation of Afghanistan in the international press in the context of public diplomacy
- Tez No: 669617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYUP AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Kamu Diplomasisi, Uluslararası Medya, Afganistan Barış Süreci, Diplomacy, Public Diplomacy, International Media, Afghanistan Peace Process
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Devletler arasındaki anlaşmazlıkların güç kullanma yerine müzakereler yoluyla çözüme kavuşturulmasını amaçlayan diplomasi, uluslararası arenada tüm devletlerce kullanılmaktadır. Küreselleşme ve yeni teknolojik gelişmelerle devletlerin herhangi birinde ortaya çıkan bir olay kısa bir zaman dilimi içerisinde hızla tüm dünyaya yayılmakta ve dünya ülkelerini etkisi altına almaktadır. Bu durum ülkeler arası gerçekleştirilen diplomatik faaliyetlerin değerini artırmaktadır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında büyük güçler/devletler sert gücün yanı sıra iç ve dış politikada yumuşak güç ve kamu diplomasisinin de kullanılmasına önem vermeye başlamıştır. Yeni bir diplomasi anlayışı olan kamu diplomasisinin amaçlarından biri yumuşak güç olarak da ifade edilen sempati oluşturmaktır. Kamu diplomasisi bir ülkenin kendi toplumunun düşünce ve fikirlerini, kendi kültür ve medeniyetini aynı zamanda milli hedef ve politikasını diğer ülke vatandaşlarına anlatma ve tanıtma çabalarını içermektedir. Günümüzde medya, bu çabaların ilgili hedef kitlelere yöneltilmesinde başlıca araç konumundadır. Uluslararası güncel gelişmeler medya aracılılığıyla tüm dünyaya ulaştırılmaktadır. Askeri ve ekonomik alanda önde gelen devletler de kamu diplomasisi bağlamında medyayı etkin bir araç olarak kullanmaktadır.“Kamu Diplomasisi Bağlamında Afganistan Barış Sürecinin Uluslararası Basında Temsili”başlıklı bu çalışmada, 12 Ekim 2018 ile 28 Şubat 2020 tarihleri arasında yürütülen Afganistan Barış Süreci'nin ve Afganistan'ın kamu diplomasisi bağlamında uluslararası basında nasıl temsil edildiğinin belirlenmesine yönelik yapılan analizler ilgili ülkelerdeki basın kuruluşlarının çoğunlukla Afganistan ve Barış Süreci ile ilgili haberlerde bir denge gözettiğini ve büyük oranda tarafsız bir haber dilini benimsediklerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Diplomacy, which aims at resolving disputes between states through negotiations rather than using force, is used by all states in the international arena. An event occurring in any of the states with globalization and new technological developments is rapidly spreading all over the world within a short time and affecting the countries of the world. This situation increases the value of diplomatic activities between countries. After the Second World War, great powers / states started to give importance to the use of soft power and public diplomacy in domestic and foreign policy as well as hard power. One of the aims of public diplomacy, which has a new understanding of diplomacy, is to create sympathy, which is also expressed as soft power. Public diplomacy includes the efforts of a country to explain and introduce the ideas and ideas of its own society, its culture and civilization, as well as its national goals and policies to the citizens of other countries. Today, the media are the main tools for directing these efforts to the target audiences. International current developments are delivered to the world through the media. Leading states in the military and economic fields also use the media as an effective tool in the context of public diplomacy. In this study titled“Representation of Afghanistan Peace Process in the Context of Public Diplomacy in the International Press”, Analysis of the Afghanistan Peace Process conducted between October 12, 2018 and February 28, 2020, and how Afghanistan is represented in the international press in the context of public diplomacy, shows that media outlets in the respective countries have a balance in the news mostly related to Afghanistan and the Peace Process and are largely impartial. Reveals that they have adopted a news language.