Kriz yönetiminin uluslararası ilişkilere etkisi: 24 Kasım 2015 Türkiye-Rusya savaş uçağı krizi örneği
The impact of crisis management in international relations: 24 November 2015 the case of Turkey-Russia fighter plane crisis
  1. Tez No: 669631
  2. Yazar: HUSEN TURSUNOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Public Relations, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Kriz Yönetimi, Uluslararası Halkla İlişkiler, Uluslararası Kriz Yönetimi, 24 Kasım 2015 Türkiye- Rusya Arası Savaş Uçağı Krizi, Crisis, Crisis Management, International Public Relations, November 24, 2015 Turkey-Russia Inter-Aircraft Crisis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kriz, önceden belli olmayan, çözülmesi zor olan ve örgütün hedeflerini tehdit ederek faaliyet göstermesini zorlaştıran olumsuz durumları ifade etmektedir. Krizin bertaraf edilmesi için her zaman tedbirli olunmalıdır. Krizlerin önlenmesinde ise örgütün üst düzey yönetimi önemli rol oynamaktadır. Çünkü kriz yönetimi sürecinde etkili bir kriz yönetimi planına ihtiyaç vardır. Yetenekli yönetici tarafından stratejik yöntemler kullanılarak hazırlanmış bir kriz yönetimi planı ve kriz iletişimi planı krizin en az maliyetle atlatılmasını sağlar. Uluslararası kriz, uluslararası ilişkilerin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Çünkü kriz esnasında ülkelerin krize olan tepkilerine, krizi yönetmelerine ve krizin sonunda kazandıklarına veya kaybettiklerine bağlı olarak dünyadaki yeri belirlenecektir. Diğer bir ifadeyle ülkelerarasında meydana gelen krizler ülkelerin yönetim performansını, siyasi gücünü, kararlılığını ve güncel uluslararası sisteme dayanaklılığını ortaya çıkarmaktadır. Dolaysıyla günümüz siyasetinde kimi ülkeler uluslararası siyasetin en zorlu sınavı olan uluslararası krizlerle karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu tür krizlerin bazıları dünyanın dengesini değiştirecek kadar etkilidir. 24 Kasım 2015'te Türkiye-Rusya arasında yaşanan savaş uçağı krizi de bunlardan biridir. Bu çalışmada bu krizin medyaya yansıması ve akabindeki etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Küreselleşmeyle birlikte her anlamda birbirlerine daha da bağımlı hale gelen ülkeler arasında kimi zaman farkı nedenlerden ötürü anlaşmazlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu anlaşmazlıklara yönelik gerekli müdahalelerde bulunulmadığında ise uluslararası krize dönüşmektedir. Uluslararası krizler, etkili bir şekilde yönetilmediği takdirde, ilk başta krize neden olan ülkeler olmak üzere diğer ülkeler ve hatta uluslararası düzen krizden olumsuz etkilenebilmektedir. Bu tez çalışması, 24 Kasım 2015'te Türkiye- Rusya arasında yaşanan savaş uçağı krizinin medyaya yansımasını incelemektedir. Analiz sonucunda elde edilen bulgulara dayanarak krizin medyaya yansıma biçiminden hareketle krizin özelliğini, ektisini ve yönetim stratejilerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Caution should always be taken to overcome the crisis. The senior management of the organization plays an important role in preventing crises. Because there is a need for an effective crisis management plan in the crisis management process. crisis management plan and crisis communication plan prepared by a talented manager using strategic methods ensures that the crisis is overcome with the least cost. International crisis constitutes an important part of international relations. Because, during the crisis, the place of the countries in the world will be determined depending on the reactions of the countries to the crisis, their management and what they gain or lose at the end of the crisis. In other words, crises between countries reveal the governance performance, political power, determination and reliance of the countries to the current international system. Therefore, in today's politics, some countries may face international crises, which is the most difficult test of international politics. Some of these crises are effective enough to change the balance of the world. November 24, 2015, the war plane crisis between Russia-Turkey is one of them. In this study, the reflection of this crisis on the media and its consequences are tried to be examined. Sometimes conflicts arise between countries, which have become more dependent on each other in every sense with globalization, for different reasons. When the necessary interventions are not made against these conflicts, it turns into an international crisis. If international crises are not managed effectively, other countries, especially the countries that caused the crisis, and even the international order may be adversely affected by the crisis. This thesis investigate crisis of fighter aircraft in 24 November 2015 between Turkey- Russia, examine the reflected in the media. Based on the findings obtained as a result of the analysis, it reveals the nature of the crisis, its effect and the management strategies in the form of reflection of the crisis in the media.