Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık kurdu ile mücadelede kullanılan karbamat grubu insektisitlerin, bazı balıklar üzerindeki akut toksikolojik çalışmaları
Acute toxicity effect of carbamate group i̇nsectisides on rainbow trout and guppy fish
  1. Tez No: 66964
  2. Yazar: VEYSEL BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET KARAÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, Lepistes, Toksik, Etki, Probit, LC50, Karbaril, Metiyokarp, Karbosülfan, Rainbow trout, Guppy, Carbamate, Toxic, Effect, Probit, LC50, Carbaryl, Methiocarb, Carbostilfan. VI
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yoğun olarak kullanılan karbamat grubu insektisitlerden Karbaril, Metiyokarp ve Karbosülfan'ın gökkuşağı alabalık yavrulan (Oncorhynchus mykiss) ve lepistes balıklan (Poeciîia reticulata) üzerindeki toksik etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Gökkuşağı alabalık yavruları ile (2.0176 ±0.05 g, 5.626 ±0.383 cm, n = 630) yapılan toksikolojik çalışmalarda, test sularının özellikleri, sıcaklık (15.36 ±1.04°C), çözünmüş oksijen (9.41 ±0.133 mg/1), pH (7.26 ±0.185) ve toplam sertlik (99 ±5.29 mg/1, CaCCb) olarak sabit tutulmuştur. Lepistes balıklan ile (0.494 ±0.034 g, 3.53 ±0.135 cm, n = 630) yapılan çalışmalarda test sularının özellikleri, sıcaklık (20 ±0.82°C), çözünmüş oksijen (8.94 ±0.08 mg/1), pH (7.01 ±0.07) ve toplam sertlik (108.67 ±18.58 mg/1, CaCOs) olarak belirlenmiştir. Her iki tür balıkla yapılan çalışmalarda, aynı toksik madde konsantrasyonları kullanılmıştır. Karbaril ile (1,1.8, 3.2, 5.6 ve 10 mg/1), metiyokarp ile (5.6, 10, 18, 32 ve 56 mg/1) ve karbosülfanla ise (0.125, 0.625, 1.25, 6.25 ve 12.5 mg/Tlık) konsantrasyonlar kullanılmıştır. Deney sonunda elde edilen ölüm oranlarından LC50 (letal konsantrasyon) değerleri Probit yöntemine göre belirlenmiştir. LC50 değerlerine göre toksik maddelerin balıklan etkileme düzeyleri Karbosülfan > Karbaril > Metiyokarp olarak bulunmuştur. Bu çalışmada, lepistes balıklarının gökkuşağı alabalık yavrularına göre daha hassas oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study the toxicity effects of carbaiyl, methiocarb and carbostilfan of carbamate group on rainbow trout juveniles (Oncorhynchus mykiss) and guppy (Poecilia reticulata) was investigated. The study was carried out at the following water conditions; for rainbow trout juveniles 15.36 ±1.04°C for temperature, 9.41 ±0.133 mg/1 for disolved oxygen, 7.26 ±0.185 for pH, and 99 ±5.29 mg/1 (CaCOs) for the total hardness of water. These values for guppy were fixed to 20 ±0.82°C for temperature, 8.94 ±0.08 mg/1 for disolved oxygen, 7.01 ±0.07 for pH, and 108.67 ±18.58 mg/1 (CaCOs) for the total hardness of water. The same toxic matter concentrations were used for both fish. The used concentrations were carbaryl of 1, 1.8, 3.2, 5.6 and 10 mg/1; methiocarb of 5.6, 10, 18, 32 and 56 mg/1 and carbostilfan of 0.125, 0.625, 1.25, 6.25 and 12.5 mg/1. The values of LC50 were calculated from the mortality rates obtained from the experiment by using the probit method. According to LC50 values the effect level sequence of toxic matter were Carbostilfan > Carbaryl > Methiocarb. It was determined that guppy fish were more sensitive than rainbow trout juveniles.