Kırklareli Pehlivanköy ilçesi ve köyleri ağız incelemesi
Kirklareli Pehlivanköy district and its villages' dialecy examination
- Tez No: 669644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYTULLAH BEKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Pehlivanköy, Ağız, Derleme, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Pehlivanköy, Mouth (Dialect), Compilation, Phonology, Morphology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 363
Özet
Yapılan bu çalışma, Kırklareli Pehlivanköy ilçesi ve köyleri ağızlarını esas almaktadır. Tez;“Giriş ”,“Ses Bilgisi”,“Şekil Bilgisi”“Metinler”,“Sonuç”,“Dizin”ve“Kaynakça”bölümlerinden oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde Kırklareli ve Pehlivanköy'ün tarihi hakkında bilgi verilmekle beraber, bölgeye değişik tarihlerde ve değişik etnik gruplar tarafından gerçekleşen göçlerle oluşan nüfus yapısı hakkında da bilgiler verilmiştir.“Ses Bilgisi”bölümünde Pehlivanköy ağzının fonetik özellikleri,“Şekil Bilgisi”bölümünde ise morfolojik özellikleri incelenmiş ve örneklerle desteklenmiştir.“Metinler”kısmında derlenen metinler transkripsiyon alfabesiyle yazılmış olup kaynak kişilerin geldikleri bölgelere ve etnik kökenlerine göre sınıflandırılmıştır.“Sonuç”kısmında Pehlivanköy ağzının önemli görülen fonetik ve morfolojik özellikleri bir çatı altında toplanmıştır.“Dizin”bölümünde özel isimlerin, yer adlarının, yiyecek-içecek isimlerinin, sözcük köklerinin dizinleri verilmiş olup Pehlivanköy ağızlarından derlenen metinlerde geçen ve günlük dilde çok sık kullanılmayan kelimelerin anlamlarına yer verilmiştir.“Kaynakça”kısmında ise yapılan çalışma için yararlanılan eserlerin künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on the dialects of the Kırklareli's district of Pehlivanköy and it's villages. The thesis consists of“Introduction”,“Phonetics”,“Morphology”,“Text”,“Conclusion”,“Index”and“Bibliography”sections. In the“Introduction”, information is given about the historical of Kırklareli and Pehlivanköy as well as information about the population structure formed by migrations to the region at different dates and by different ethnic groups. In the“Phonology”section, the phonetic features of the Pehlivanköy dialect andin the“Morphology”section the morphological featuresof the Pehlivanköy dialect were examined and supported with examples. The texts compiled in the“Texts”section are written in transcription alphabet and are classified according to the regions of origin and ethnic origin of the source persons. In the“Conclusion”part, the important phonetic and morphological features of the Pehlivanköy dialect are gathered under a single roof. In the“Index”section, indexes of proper names, place names, food and beverage names, words roots are given and the meanings of the words that are used in the texts compiled from Pehlivanköy dialects and which are not used very often in daily language are included. In the“Bibliography”part, the tags of the works used for the study are given.