Bağımsızlık sonrası Azerbaycan'da iç göç hareketleri: 1991-1994
Internal migration movements in Azerbaijan after independence: 1991-1994
  1. Tez No: 669767
  2. Yazar: AYTEK AYTAK YUSIFSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÖZSÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Göç, İç Göç Hareketleri, Karabağ, Dağlık Karabağ Çatışması, Zorunlu Göç, Azerbaijan, Migration, Internal Migration Movements, Karabakh, Nagorno-Karabakh Conflict, Forced Migration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
İç göç hareketleri, modern Azerbaycan Cumhuriyeti'nin siyasi ve sosyal hayatını şekillendirmiş en önemli etkenlerden biridir. Öyle ki Dağlık Karabağ çatışmasının neden olduğu savaş ve işgal sürecinin arka planında kalan göç sorununun süre gelen yıllar içinde ciddi yansımaları olmuştur. Göçün nedenleri ve sonuçlarına ilişkin çok yönlü bir bilimsel bakış açısının olmayışı, bu çalışmanın ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir. Bu çalışma, bölgede gerçekleşen süreçlerin göç hareketleri ve beraberinde getirdiği sorunların çözümüne yönelik değerlendirmeleri ele almıştır. Bu bağlamda, iç göç hareketleri Azerbaycan'ın içinde olduğu tarihi süreçlerin bir parçası olarak güncel veriler temelinde değerlendirilmiştir. Araştırmada yeni bulguların elde edilmesi amacıyla çeşitli karma yöntemler kullanılmıştır. Çalışmada iç göç hareketlerine maruz kalan kişilerin ifade ettiği söylemler temelinde elde edilen veriler analiz edilmiş, sohbet ve anket çalışmaları ile araştırmanın özgünlüğü desteklenmiştir. Azerbaycan'da zorunlu göçten muzdarip olan kişilerin yıllar içinde çözülmeye yeğlenen sorunlarının ve çözüm yollarının ele alındığı bu çalışma, ayrıca söz konusu göç süreci ile ilişkili olan diğer gelişmeleri de kısaca özetlemiştir.
Özet (Çeviri)
Internal migration movements are one of the most important factors that shaped the political and social life of the modern Azerbaijan Republic. So much so that the immigration problem, which remained behind the war and occupation process caused by the Nagorno-Karabakh conflict, had serious reflections over the years. Lack of a versatile scientific perspective on the causes and consequences of migration led to the emergence of this study. This thesis gathered together the evaluations of the processes taking place in the region regarding the migration movements and the solution of the problems brought by them. In this context, internal migration movements have been evaluated on the basis of up-to-date data as part of the historical processes Azerbaijan is in. Various mixed methods were used in the study in order to obtain new findings. In the last part of the thesis, the data obtained on the basis of the discourses expressed by people exposed to internal migration movements were analyzed, and the originality of the study was supported by chat and survey studies. This study, which deals with the problems and solutions of people suffering from forced migration in Azerbaijan, which are preferred to be solved over the years, also briefly summarizes other developments related to the migration process.