Safedî'nin (Ö. 764/1363) tarih anlayışı
Al-Safadi's (D. 764/1363) understanding of history
  1. Tez No: 669829
  2. Yazar: SULTAN TURUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YAHYA AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Memlükler, Safedî, el-Vâfî, Tarih, İslam Tarihi, Mamluk, Safedî, el-Vâfî, History, History of İslam
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Memlükler (648-923/1250-1517) tarihte kurulmuş en büyük Müslüman Türk devletlerinden biri olmakla birlikte İslâm bilim tarihi açısından büyük öneme sahiptir. Bu dönemdeki eserler ve tarihçiler incelendiğinde İslâm tarihi yazımının altın çağı olarak betimlendiği görülmektedir. Bu tarihçiler arasında Safedî eserleri ile öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı genelde Memlük tarihçiliği, özelde ise Safedî'nin el-Vâfî bi'l vefeyât isimli eserinin mukaddime kısmından hareketle onun tarih anlayışını ortaya koymaktır. Çalışmada ana hatlarıyla Memlük tarihçiliği izah edilmiştir. Safedî'nin hayatı, ilmi kişiliği, hocaları ve eserleri açıklanmıştır. Son olarak ise Safedî'nin el-Vâfî bi'l vefeyât adlı eserinin mukaddime kısmından hareketle müellifin tarih anlayışına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Mamluk Sultanate (648-923/1250-1517) is one of the greatest Turkish countries established in Islamic history as well as they are of great importance in the history of Islamic science. Morever it is seen that they are described as the golden age of Islamic history when works and historians of this period are examined. Among these historians, Safedi become prominent with his works. The aim of this study is to reveal Mamluk historiography in general, and Safedi's understanding of history in particular, starting from the holy part of al-Wafi bi'l vefeyât work. In ththis study, Mamluk historiography is explained with its main lines as well as his life, scientific personality, teachers and works are explained. Finally, the author's understanding of history is mentioned, starting from the preliminary part of Safedi's work named al-Vâfî bi'l vefeyât.