Enstalasyonda sergileme alanı olarak iç mekan
The effect of interior to expression of installation
- Tez No: 669849
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL AYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Geçmişten günümüze her dönemin kendi şartlarına göre şekil alan mekan, sanat yapıtının izleyiciye ulaşmasında önemli bir rol üstlenmiştir. 20. yüzyıldan itibaren peş peşe ya da eşzamanlı olarak ortaya çıkan sanat hareketleriyle yaşanan gelişmeler geleneksel sanat eserinin mekandan bağımsız karakterini değiştirerek mekanla bütünleşen enstalasyon sanatının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Mekan sanatçının düşüncesini aktarmada etkili bir araç haline gelmiştir. Enstalasyon ve mekan arasındaki özel ilişki kadar, insanın yapıt ve mekanla kurduğu ilişki de bir o kadar önemlidir. Bu tez kapsamında iç mekan sergileme alanlarının, sanatçı- yapıt- izleyici arasındaki iletişime ve yapıtın vermek istediği mesaja nasıl bir bağlam oluşturduğu incelenmiştir. Aynı zamanda mekanın fiziksel, işlevsel ve kavramsal özelliklerinin bu mesaja etkisi araştırılmıştır. Tez kapsamında iç mekan sergileme alanlarının enstalasyonla ilişkisi, sanat tarihinde ele alınan ve incelenen yapıtların mekanla kurdukları ilişki bağlamında ele alınmıştır. Çalışma kapsamında iç mekan sergi alanları kronolojik olarak incelenmiş, her mekanın işlevsel, fiziksel, kavramsal olarak farklı özellikler taşıdığı görülmüştür. Değerlendirmede, iç mekan özelliklerinin enstalasyon üzerinde büyük bir etkisi olduğu, enstalasyonun da iç mekanın dönüşümünde önemli bir rol oynadığı sonucuna varılmıştır. Sanatçının aktarmak istediği duygu ve düşüncenin iç mekanın özellikleri ile destelendiği ya da değiştiği, farklı iç mekanların enstalasyonun anlamı üzerinde farklı etkiler yarattığı kuramsal bilgiler ve örnekler üzerinden vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The space, which has taken form according to the conditions of each period from the past to the present, plays an important role in reaching the audience. Since the 20th century, the developments in art movements that emerged consecutively or simultaneously have changed the space- independent cahracter of the traditional artwork and the installation art has come out. Space has become an effective tool for the artist to convey his/her idea. The special relationship between installation and space is as important as the relationship that people establish with the artwork and space. Within the scope of this thesis, it is examined how the indoor exhibition spaces create a context for the communication between the artist-artwork-audience and for the message the artwork wants to convey. At the same time, the effect of the physical, functional and conceptual features of the space on this message is investigated. Moreover, within the thesis, the relationship of the indoor exhibition areas with the installation is discussed in the context of the relationship between the works, which have been discussed and analyzed in the history of art, and the space. Also, the interior exhibition areas are examined chronologically, and it is found out that each space has different functional, physical and conceptual features. It is concluded that interior features have a great influence on the installation, and the installation plays an important role in the transformation of the indoor space. It is emphasized through theoretical knowledge and examples that the feelings and thoughts that the artist wanted to convey are supported or changed by the characteristics of the indoor space, and that different indoor spaces have different effects on the meaning of the installation.
Benzer Tezler
- Yerleştirme sanatı açısından mimari yeleştirmeler
Architectural installations from the point of installation art
E. GÖKÇE ÖZDAMAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. S. METE ÜNÜGÜR
- Kentsel yürüme deneyiminin bir parçası olarak sergi mekanları: İstanbul için mekan tabanlı bir mobil uygulama önerisi
Exhibition spaces as part of urban walking experience: A space-based mobile application proposal for İstanbul
YAĞMUR AYDEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
İç Mimari ve Dekorasyonİstanbul Teknik Üniversitesiİç Mimari Tasarım Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SENİYE BANU GARİP
- 1986-1996 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenen ve mekanları ile doğrudan ilişki kuran sergiler
Exhibitions directly interact with their space in istanbul between 1986-1996
ZERRİN İREN BOYNUDELİK
Doktora
Türkçe
1999
Sanat Tarihiİstanbul Teknik ÜniversitesiSanat Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AFİFE BATUR
- Doğadan esinli interaktif bina kabuğu tasarımı için örüntüye dayalı bir model
A model for nature inspired interactive building envelope design based on pattern
HÜLYA ORAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiBilişim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÜLEN ÇAĞDAŞ
- Malatya ili Battalgazi İlçesi Kervansaray mekanının seramik enstalasyon çalışmalarıma etkisi
The influence of the Caravanserai located in battalgazi county of Malatya province on the ceramic installation art works
F. BERNA AKALIN