Sosyal medya kullanımının ve benlik saygısının gösterişçi tüketim üzerindeki etkisi
The impact of social media usage and self-esteem on conspicuous consumption
- Tez No: 669848
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya kullanımı, benlik saygısı, gösterişçi tüketim, Social media usage, self-esteem, conspicuous consumption
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bugüne kadar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde gösterişçi tüketim artışları hızla devam etmektedir. Sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla birlikte bireylerin gösterişçi tüketime olan bakış açısını da değiştirmiştir. Çünkü gösterişçi tüketim, bireylerin sosyal medyayı nasıl kullandıklarına bağlı olarak değişmektedir. Bununla birlikte sosyal medyanın kullanımı kişinin benlik saygısını da artırabilmektedir. Benlik saygısının insan davranışı üzerinde doğrudan etkisi vardır. Bu artan benlik saygısı gösterişçi tüketimi de önemli derecede etkilemektedir. Bu çalışma ile sosyal medya kullanımının ve benlik saygısının gösterişçi tüketim üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma sonucunda sosyal medya kullanımının gösterişçi tüketim üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir. Bir diğer hipotez olan benlik saygısının gösterişçi tüketimin üç alt faktörü üzerinde etkisi olduğu ve son hipotez olan sosyal medyanın benlik saygısı üzerinde etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Until today, conspicuous consumption increases continue rapidly in both developed and developing countries. With the emergence of social media, it has also changed the perspective of individuals towards conspicuous consumption. Because conspicuous consumption varies depending on how individuals use social media. However, the use of social media can also increase the self-esteem of the person. Self-esteem has a direct impact on human behavior. This increased self-esteem also significantly affects the conspicuous consumption. This study explains the effect of social media use and self-esteem on conspicuous consumption. As a result of the study, it was concluded that the use of social media has an effect on conspicuous consumption. It was concluded that another hypothesis, self-esteem has an effect on three sub-factors of conspicuous consumption and the last hypothesis, social media has no effect on self-esteem.