Devlet konservatuvarları lisans düzeyi kemane dersi için öğretim programı önerisi
Education program proposal for undergraduate kemane course in state conservatories
- Tez No: 669861
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT DEĞİRMENCİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kemane, Kabak Kemane, Kabak Kemane Öğretim Programı, Çalgı Eğitimi, Türk Müziği, Kemane, Gourd Kemane, Gourd Kemane Education Program, Instrument Education, Turkish Music
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu araştırmanın amacı, devlet konservatuvarları lisans düzeyi kemane eğitimine yönelik olarak,“perde öğretimi”ve“icra teknikleri”temelli melodik bağlamlar üzerinden, makam bilgisi ve icra üslubu kazandıran 8 dönemlik bir program geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda, araştırma, beş aşama takip edilerek tamamlanmıştır. Araştırmanın birinci aşamasında, kaynak taraması yapılmış; araştırmaya yön verebilecek Türk müziğinde çalgı eğitimi, program geliştirme ve çalgı öğretim programı geliştirme konularını ele alan kaynaklara ulaşılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında, kemane eğitimine ilişkin program geliştirme çalışmalarının hangi yaklaşımla ele alınacağı belirlenmiştir. Kaynak taramasıyla yapılan tespitler, kemane eğitimine yönelik, kapsamlı bir öğretim programının olmadığını göstermiştir. Bu noktadan hareketle, araştırma hedefleri doğrultusunda hazırlanacak olan kemane öğretim programının oluşturulmasında, Türkiye'de öğretim programı geliştirme alanında uzman isimlerin program geliştirme yaklaşımları temel alınmıştır. Bahsedilen yaklaşımlarda, program geliştirme süreçlerinin konu alanlarına yönelik ihtiyaçların belirlenmesiyle başladığı, öğretim programının hedef, içerik, öğrenme yaşantıları ve sınama-ölçme durumları olmak üzere dört temel başlık üzerinden ele alındığı görülmüştür. Kaynak taramasıyla yapılan tespitler, kemane eğitiminde terminoloji alanında eğitimciden eğitimciye, icracıdan icracıya ciddi fikir ayrılıklarının olduğunu ortaya koymuştur. Bu tespitten hareketle, araştırma kapsamında oluşturulacak öğretim programı içerisinde terminoloji konusunun ayrı bir başlık altında ele alınması uygun görülmüştür. Bu doğrultuda, araştırma kapsamında oluşturulacak öğretim programı, konu alanlarına yönelik ihtiyaçların belirlenmesi (kemane eğitimine yönelik sorunların tespit edilmesi), terminoloji, hedef, içerik, öğrenme yaşantıları ve ölçme değerlendirme durumları başlıkları üzerinden ele alınmıştır. Araştırmanın üçüncü aşamasında, konu alanlarına yönelik ihtiyaçlar belirlenmiştir. Bu kapsamda, kabak kemane eğitimine yönelik, problem odaklı durum tespiti yapabilmek amacıyla, Türkiye'de lisans düzeyinde kemane eğitimi veren 11 eğitimci ile TRT ve Kültür Bakanlığı bünyesinde devlet sanatçısı olarak görev yapan 9 kemane icracısıyla yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Eğitimcilerle yapılan görüşmelerde, programda yer verilecek; hedefler, hedef davranışlar, ilkesel dayanaklar, içerik, öğrenme-öğretme durumları, kaynak araç ve gereçler ve ölçme durumları konularına yönelik olarak hazırlanmış yarı yapılandırılmış sorular sorulmuştur. İcracılarla yapılan görüşmelerde ise bugünkü mevcut icra düzeyine nasıl geldikleri, çalışma yöntemlerinin neler olduğu ve günümüz icra ortamlarının gereklerinin neler olabileceği sorulmuştur. Eğitimci ve icracıların verdikleri yanıtlar, bir anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde temalaştırılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda; terminoloji, düzeylere göre hedef oluşturma, içerik temellendirme, meşk uygulamaları, yardımcı ders materyali geliştirme (metodik çalışmalar), düzenler, THM dışındaki eserlerin icrası, teori, öğretim yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme konularında problemlerin olduğu, bu bağlamda kemane eğitimine ilişkin olarak hazırlanacak bir öğretim programında,“ihtiyaçlar”odağında bu konuların ele alınmasının doğru olacağı düşünülmüştür. Araştırmanın dördüncü aşamasında, ihtiyaç analizinden elde edilen veriler doğrultusunda, program geliştirme ilkeleri ve Türk müziği eğitimine ilişkin dinamikleri ortak bir hedefte buluşturan kemane öğretim programına yönelik hedef, içerik, öğrenme yaşantıları ve sınama-ölçme durumları oluşturulmuştur. Araştırmanın beşinci ve son aşamasında, kemane öğretim programının şematik olarak son hâli oluşturulmuştur. Bilindiği üzere ülkemiz 2001 yılında Bologna sürecine dâhil olmuş, bu doğrultuda oluşturulan Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi hedeflerine göre, lisans ve lisansüstü programlarda ders bilgi paketleri oluşturulmuştur. Bu doğrultuda, araştırma kapsamında oluşturulan lisans düzeyi kemane öğretim programı ders bilgi paketi yapısına uygun olarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to develop an 8-semester program for undergraduate level kemane education at state conservatories, which provides makam knowledge and performance style through melodic contexts based on“fret teaching”and“performance techniques”. For this purpose, the research was completed in five stages. In the first stage of the research, the literature was searched; Resources dealing with instrument training, program development and instrument teaching program development in Turkish music, which can guide the research, have been reached. In the second stage of the research, the approach to handle the curriculum development studies for kemane education was determined. Findings made through literature review showed that there is no comprehensive curriculum for kemane education. From this point on, the creation of the kemane teaching programs to be developed in line with the objectives of research, curriculum development approaches to curriculum development experts in the field names are based in Turkey. In the afore-mentioned approaches, it was seen that the curriculum development processes started with the determination of the needs for the subject areas, and the curriculum was addressed under four main headings: goal, content, learning experiences and testing-measurement situations. The findings made by the literature review revealed that there are serious differences of opinion in the field of terminology from instructor to instructor, from performer to performer in kemane education. Based on this determination, it was deemed appropriate to consider terminology under a separate title in the curriculum to be formed within the scope of the research. Accordingly, the curriculum to be created within the scope of the research has been addressed through the topics of determining the needs for subject areas (determining the problems for kemane education), terminology, goal, content, learning experiences and assessment and evaluation situations. In the third stage of the research, the needs for subject areas were determined. In this context, for the education of kemane, in order to be able to identify problem-oriented situation, it has been done some face to face interviews with 11 instructors teaching kemane at the undergraduate level in Turkey and with 9 kemane performers working as state artist within TRT and Ministry of Culture. The interviews done with the educators; semi-structured questions prepared for goals, target behaviors, principal foundations, content, learning-teaching situations, source tools and equipment and measurement situations which will be included in the program were asked. In the interviews with the performers, they have been asked how they have reached the current performance level, what their working methods are and what the requirements of today's performing environment might be. The responses of the educators and performers were analyzed by thematic themes to create a unity of meaning. As a result of the analysis; There have been problems with terminology, goal setting according to levels, content basing, meşk performances, development of auxiliary course material (methodical studies), tunings, execution of works other than THM, theory, teaching methods and techniques and measurement and evaluation, in this context, it would be appropriate to address these issues in the focus of“needs”in a curriculum which will be prepared for kemane education. In the fourth stage of the research, in line with the data obtained from the needs analysis, the goals, content, learning experiences and testing-measurement situations for the kemane teaching curriculum that brings together the principles of program development and the dynamics of Turkish music education in a common goal have been created. In the fifth and final stage of the research, the final version of the kemane curriculum was schematically formed. Our country is known to have been involved in the Bologna process in 2001, according to Turkey Higher Education Qualifications Framework targets established in this direction, undergraduate and graduate program in information packages have been created. In this direction, the undergraduate level kemane curriculum created within the scope of the research was prepared in accordance with the structure of the course information package.