Üniversite gençliğinin yeme pratiği ve mekân tercihleri bağlamında kimlik inşası: Erciyes Üniversitesi örneği
Identity construction in the context of eating practice and place preferences of university youth: Erciyes University sample
- Tez No: 669860
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHNİ ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kimlik İnşası, Mekân Tüketimi, Yeme pratiği, Instagram, Identity building, Space Consumption, Eating practice, Instagram
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma üniversite gençliğinin yeme ve mekan tercihlerinin neler olduğunu ve bu bağlamda öğrencilerin oluşturmaya çalıştıkları kimliklerini ortaya koymak hedeflenmiştir. Konu bağlamında öğrencilerinin yeme tercihleri, restoran ve kafe benzeri mekan tercihlerini, kendilerini görünür kılmak adına kimlik inşası sürecinde nasıl kullandıklarını nitel araştırma yöntemlerinden katılımlı gözlemler ve derinlemesine görüşmeler kullanılarak incelenmiştir. Öğrencilerin yeme, restoran ve kafe benzeri alan tercihleri ile diğer bireylerden farklılaşmak adına kimlik inşası sürecinde bu tercihlerin nasıl bir sembol alanına dönüştüğü tez konusunun odak noktası olmuştur. Buna göre, çalışmada öğrencilerin yeme tercihleri, restoran ve kafe benzeri mekân tercihleri ile öğrencilerin kimlik inşası arasında anlamsal bir bağın olduğu ve bu bağın, bireylerin kimliklerini oluşturmalarına doğrudan ya da dolaylı olarak yansımaları çeşitli örnekler sunularak gösterilmekte ve açıklanmaktadır. Ayrıca sosyal medya ağların günümüz toplumlarında yaygın bir şekilde kullanılması bağlı olarak çalışmaya Instagram paylaşımları da dahil edilmiştir. Bu Instagram paylaşımları araştırma konusu bağlamında yemek, içecek ve mekân paylaşımları odağında ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it's aimed to present the food and place preferences of university youth and in this sense, the identities that students try to create. In the context of the subject, it's analyzed with two qualitative research methods, participant observations and in-depth interviews, that how the students use their eating, restaurant and cafe alike preferences in the process of identity construction in order to make themselves visible. In order to differentiate from other individuals with the preferences of eating, restaurant and cafe alike areas and how these preferences turn into a symbol field in the process of identity construction has been the focus of the thesis. Accordingly, the study shows and expresses that there is a semantic link between the eating, restaurant and cafe alike preferences of the students and their identity construction, and the direct or indirect reflections of this link on the process of constructing identities of the individuals are presented and explained by various examples. Furthermore, due to the widespread usage of social media networks in modern societies, Instagram posts were also included in the study. The relevant Instagram posts are examined with the focus of food, beverage and place sharing, in the context of the research subject.