İbn Sînâ felsefesinde nedensellik ve özgür irade
Causality and free will in Avicenna's philosophy
- Tez No: 669888
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜFİT SELİM SARUHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Nedensellik, Özgür irade, Kader, İnsanın fiilleri, Causality, Free Will, Destiny, Human Acts
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tezin amacı İbn Sînâ'nın insanın fiilleri ve özgürlüğü konusundaki görüşlerini nedensellik bağlamında inceleyip onun bu konu ile ilgili görüşlerini belirlemektir. İbn Sînâ, Platon ve Aristoteles'i Yeni Eflatuncular ve Aristoteles şarihlerinden tanıyan İslâm filozoflarından biridir. İbn Sina'nın insanın fiilleri meselesindeki görüşlerini belirleyebilmek için onu etkileyen bu filozofların bu konu ile ilgili görüşlerini belirlemek önemlidir. Bu yüzden tezde bu filozofların görüşlerine yer verildi. İnsanın özgürlüğü probleminin İslâm felsefesinin temelinde yer alan kelam alanında nasıl ele alındığı problemin İslâm felsefesi alanındaki temellerini daha iyi görmek ve İbn Sina'yı daha iyi anlamak adına incelendi. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Platon, Arsitoteles, Plotinus, Proclus ve İskender Afrodisî'nin bu konu ile ilgili görüşleri açıklandı. İkinci bölümde İslâm felsefesinin sistematik hale gelmesinden önce var olan ve İslâm felsefesinin temelinde yer alan kelamî mezheplerin (Cebriyye, Kaderiyye, Muʿtezile, Eşʿarîyye) görüşleri incelendi. Üçüncü bölümde İbn Sînâ'nın bu konu ile ilgili görüşleri açıklandı.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to examine Ibn Sînâ's views on human actions and freedom in the context of causality and to determine his views on this subject. Ibn Sînâ is one of the Islamic philosophers who knew Plato and Aristotle from the New Platonists and commentators of Aristotle. In order to determine the views of Ibn Sînâ on the issue of human acts, it is important to determine the views of these philosophers who influenced him on this subject. Therefore, the views of these philosophers were included in the thesis. How the problem of human freedom is treated in the field of theology (kalam), which is the basis of Islamic philosophy, was examined in order to understand beter the foundations of the problem in the field of Islamic philosophy and to understand Ibn Sînâ beter. The thesis consists of three parts. In the first part, the views of Plato, Aristotle, Plotinus, Proclus and Alexander Aphrodisi on this subject were explained. In the second part, the views of the theological sects (The Jabriya, The Ḳadarīyyah, The Muʿtazilites, The Ashʿarites) which existed before the Islamic philosophy became systematic and were at the basis of Islamic philosophy, were examined. In the third part, Ibn Sînâ's views on this issue were explained.