Geri Dön

Kablolu köprülerin stokastik analizi

Stochatic analysis of cable-stayed bridges

  1. Tez No: 66992
  2. Yazar: KURTULUŞ SOYLUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. AYDIN DUMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kablolu Köprü, Dinamik Analiz, Stokastik Analiz, Rastgele İşlem, Deprem, Güç Spektral Yoğunluk Fonksiyonu, Ortalama Maksimum Değer, Oluşma Frekansı, Yığışımlı Olasılık Dağılım Fonksiyonu. VII, Cable-Stayed Bridge, Dynamic Analysis, Stochastic Analysis, Random Process, Earthquake, Power Specktral Density Function, Mean of Maxima Value, Frequency of Occurence, Probability Distribution Function. VIII
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 160

Özet

ÖZET Kablolu köprüler; özellikle son yıllarda, birçok bakımdan uzun açıklıklı (150-600 m) köprüler için tercih edilmektedirler. İlk kablolu köprüler genelde sismik olmayan bölgelerde inşa ediliyor iken, son yıllarda yüksek dereceden sismik bölgelerde de inşa edilmektedirler. Bu bakımdan söz konusu köprü sistemlerinin dinamik analizleri büyük önem arz etmektedir. Kablolu köprüler dahil çoğu yapı sisteminin dinamik analizi davranış spektrum ve zaman süreci analizi gibi deterministik yöntemler ile yapılmaktadır. Yapı dinamiği problemlerinin deterministik ele almışında tüm dinamik parametrelerin, başlangıç koşullarının ve dinamik etkinin tam olarak bilindiği kabul edilmektedir. Ancak, deprem hareketi gibi kuvvetler rastgele olduklarından, bu kuvvetlerin önceden tam olarak bilinmesi mümkün değildir. Dolayısı ile yapı sistemlerinin dinamik analizleri, rastgele kuvvetlerin istatistiksel ortalamalar ve olasılık terimleriyle tanımlandığı stokastik analiz ile yapılması daha gerçekçi bir yaklaşımdır. Bu çalışmada 1982 yılında Güney Kore'de inşa edilen Jindo Kablolu Köprüsü fiziksel model seçilerek stokastik analiz yöntemi uygulanmıştır. Bu amaçla, birinci bölümde önce kablolu köprülerin inşa ve analizindeki tarihsel gelişim incelenmiştir. Daha sonra stokastik analizin temel ilkeleri açıklanarak, lineer sistemlerin stokastik analiz formülasyonu sunulmuştur. Birinci bölümde ele alman diğer bir konu ise kablolu köprülerin ve elemanlarının temel özelikleridir. İkinci bölümde, bir kablolu köprü tanıtılmış ve köprünün matemetik modeli oluşturulmuştur. Jindo Kablolu Köprüsünün stokastik analizinden elde edilen bulgular ve bulgularla ilgili irdelemeler üçüncü bölümde sunulurken, stokastik analizinden çıkarılabilecek sonuçlar ve öneriler dördüncü bölümde açıklanmaktadır.

Özet (Çeviri)

SUMMARY STOCHASTIC ANALYSIS OF CABLE-STAYED BRIDGES Cable-stayed bridges have become popular for long span bridges in the recent years. While the first cable-stayed bridges were generally built in nonseismic zones, recently they have also been constructed in zones of high seismicity. This is why the dynamic analysis of cable-stayed bridges have become extremely important. Dynamic analysis of structures, including cable-stayed bridges, are based on deterministic such as response spectrum and time history analysis. For deterministic analysis, all the dynamic parameters, initial conditions and dynamic excitations are assumed to be exactly known. But, earthquake ground motions are random in nature and it is impossible to predict these motions exactly. So, dynamic analysis of structural systems should be carried out using stochastic analysis, in which random forces are demonstrated in terms of statistical averages and probability. In this study, the Jindo Bridge which was built in South Korea in 1982 is choosen as a practical example to apply the stochastic method. With this aim, the historical development of cable-stayed bridges in terms of construction and analysis are explained in the chapter one. Then the basic principles and the formulation of stochastic analysis of linear systems are presented. The basic features of cable-stayed bridges and their members are also included in the chapter one. Jindo bridge is introduced and it is mathematically modelled in the chapter two. While the findings obtained from the stochastic analysis of the cable-stayed bridge are presented and discussed in the chapter three, conclusions drawn from the stochastic analysis of a chosen bridge and suggestions are presented in the chapter four.

Benzer Tezler

  1. Elastik zemine oturan kablolu köprülerin stokastik analizi

    Stochastic response analysis of cable-stayed bridge founded on elastic foundation

    ZELİHA KUYUMCU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    İnşaat MühendisliğiKaradeniz Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ŞEVKET ATEŞ

  2. Birleştirilmiş sonlu eleman-sınır eleman yöntemleriyle modellenen kablolu köprülerin stokastik analizi

    Stochastic analysis of cable-stayed bridges modelling coupled finite-boundary element methods

    ZELİHA TONYALI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    İnşaat MühendisliğiKaradeniz Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ŞEVKET ATEŞ

  3. Değişerek yayılan yer hareketi etkisindeki kablolu köprülerin stokastik analizi

    Stochastic analysis of cable-stayed bridges subjected to spatially varying ground motions

    KURTULUŞ SOYLUK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    İnşaat MühendisliğiKaradeniz Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. A. AYDIN DUMANOĞLU

  4. Kablolu köprülerin yapım aşamalarına göre analizi

    Construction stage analysis of three dimensional cable-stayed bridge

    BARBAROS ATMACA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    İnşaat MühendisliğiKaradeniz Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ŞEVKET ATEŞ

  5. Kablolu köprülerin dinamik davranışının deprem ve trafik yükleri açısından incelenmesi

    Investigation of the dynamic behaviour of cable - stayed bridges with respect to the earthquake and traffic loads

    HÜSEYİN KARTAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    İnşaat MühendisliğiGazi Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. KURTULUŞ SOYLUK