Artvin Atila (Hatilla) Vadisi Milli Parkında yaşayan bazı kuş ve memeli türlerinin tanıtımı
Introduction of some mammals and birds species, living in the Artvin Atila (Hatilla) Vadisi National Park
- Tez No: 66993
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SEREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Milli Parklar, Memeli Hayvanlar, Kuşlar, National Parks, Mammals, Birds IX
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Artvin, Türkiye'nin kuzey doğusunda yer alıp, zengin orman kaynağına ve yaban hayatına sahiptir. Araştırma alanı olan Artvin Atila (Hatılla) Vadisi Milli Parkı, doğal kaynaklar ve biyolojik çeşitlilik bakımından ülkemizde nadir bulunan yerlerdendir. İnsanların çevreye yapmış oldukları etkilerden, ekolojik denge olumsuz yönde etkilenmiştir. Yaban hayatı da bu olumsuz etkiden payını almış ve bazı hayvanların nesillerinin yok olması tehlikesi ortaya çıkmıştır. Doğal seleksiyon sonucu, ortama en iyi uyum sağlayanların kalması ve zayıf olanların alandan yok olması, doğal dengenin bir parçasıdır. Av hayvanları ve yaban hayatı türlerinin yok olma tehlikesi bulunan bazı gelişmiş ülkeler, özellikle doğa korumaya önem vererek bir çok ormanlık alanlarını“milli park, doğa koruma alam, doğa anıtı ve doğa parkı”statüsüne dönüştürmüşlerdir. Araştırma alanı olarak ele alman saha da bir milli park olup, yaban hayatı bakımından oldukça zengindir. Bu çalışmada yüzölçümü 17.100 ha. olan Artvin Atila (Hatilla) Vadisi Milli Parkı'nda yaşayan 35 memeli ve 68 kuş türünün tespiti, yaşam ortamları, beslenmeleri, tahmini sayılan, çevresiyle ve kendi bireyleri ile olan ilişkileri ve türlerin morfolojik yapılan incelenmiştir. Türlerin tespiti; direkt olarak, izleri, dışkıları, trofeleri ve daha önce avcılar tarafından vurulmuş olan türlerin postları ve dolguları incelenerek ve fotoğraflanarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction of Some Mammals and Birds Species, Living in the Artvin Atila (HatiIIa) Vadisi National Park Artvin which is located on the north east of Turkey, has a very rich source of forest field and wild life. In terms of natural resource and biological varieties, Artvin Atila (Hatilla) Vadisi National Park is one of the unique places in Turkey. Ecological balance has been affected by people who change the environment. It affects the wild life too, and furthermore some animals generation are in a danger of extinction. That is the part of the natural life that as a result of natural selection, one can be harmonically environment well remain and the other will be wiped out. Developed countries where hunting animals and wildlife are in danger, particularly giving attention to conservation of natural life, after lets of forest field into the national park, natural conservation place and natural park. Study area selected for this study is a natural park and also has a very rich wild life. In this study mainly observation of 35 mammals and 68 birds species, their living circumstances, feed account, relationship between to environment and also relationship between each other and finally morphologic structure were examined. Observation of species were investigated with using their marks, faeces, trophies and also bumped-off pelt and filled up.