Nikolai Kapustin ve op. 40 8 konser etüdünün müzikal, teknik ve form bakımından incelenmesi
Nikolai Kapustin and op. 40 investigation of 8 concert etudes in terms of musical, technical and form
- Tez No: 669948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONAT COŞKUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Nikolai kapustin ve etütler, Nikolai Kapustin and etudes
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Piyano edebiyatını oluşturan eserler arasında etüdün, günümüz piyanistlerinin repertuvarlarının vazgeçilmez parçaları konumuna geldiği görülmektedir. Piyano eğitiminde oldukça önem taşıyan etütler, esas amacı teknik kabiliyetleri geliştirmek ve icracıların geliştirmeye ihtiyaç duyduğu teknik ve müzikal eksiklikleri gidermesine zemin hazırlamaktadır. 19. yüzyılda başlayan bir tür olan etüt, daha sonraları gelişerek konser parçaları durumuna gelmiştir. Etüt alanında olan gelişmeler, 20. yüzyılın sonlarında başlamış ve günümüzde konser repertuvarlarının sıkça tercih edilen bir parçası haline gelmişlerdir. Nikolai Kapustin 1937 yılında Ukrayna'da doğmuştur, 2020 yılında Covid-19 nedeniyle Rusya'da vefat etmiştir. Besteci Moskova Konservatuvarından mezun olmuştur ve caz stili eserleriyle ünlüdür. Caz stilindeki eserleri improvize çalmak yerine notaya dökmeyi tercih etmiştir. Kapustin, etüt formunda birçok eser yazmış ve bu eserler günümüzde piyanistlerin programlarında sıkça yer almaktadır. Bestecinin yazdığı etüt serisi (op.40 1984) sekiz konser etüdünden oluşur ve icracıdan teknik beceri talep eder. Bu araştırmanın amacı, Kapustin'in op. 40 8 konser etüdünü form ve müzikal olarak ayrıntılı bir şekilde inceleyip, dönemimizde yaşayan bir bestecinin klasik üslup tarzı ile caz müziği tarzını nasıl harmanladığını gözler önüne sermektir. Araştırmanın evrenini Nikolai Kapustin, örneklemini ise op.40 serisi 8 konser etüdü oluşturmaktadır. Konuyu genel anlamda ele alabilmek adına bestecinin genel yaşamı, müzikal kariyeri, eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Günümüze kadar gelen etüt yazan besteciler ele alınarak kısa bilgilerle, etüt tarihçesi hakkında ve gelişimi hakkında bilgilere de yer verilmiştir. Araştırma nitel araştırma çerçevesinde olup, tarama modeli esas alınarak incelenmiştir. Araştırmada eserler içindeki cümleler, dinamikler, form yapısı gibi öğeler açıklanarak tablolara yansıtılmıştır. Bu araştırma, profesyonel piyanistlerin ve piyano eğitimi alan öğrencilerin Nikolai Kapustin'in op. 40 8 konser etüdünü daha iyi analiz edip, donanımlı olarak icra etmelerini ve geliştirilmek istenen teknik becerinin hangi etütlerde olduğunu görmeleri için açıklayıcı tablolar ve nota partileri sunar, böylelikle eserleri seçerken bir klavuz gibi yardımcı olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Among the works that make up the piano literatüre, the etudes are assumed to be the indispensable parts of the repertoires of today's pianists. Etudes are very important in piano education, the main purpose of which is to develop technival abilities and lay the ground for the techinical and musical achievements that performers need. The etudes, which started in the 19th century, later devoloped and became concert pieces. Developments in the field of etud started at the end of the 20th century and have become a frequently preferred part of concert repertoires today.Nikolai Kapustin was born in Ukraine in 1937, died in Russia in 2020 due to Covid-19. The composer graduated from the Moscow Conservatory and is famous for his jazz-style works. He preferred to play jazz-style pieces with notes rather than improvise them.Kapustin has written many works in etude form and these works are frequently featured in pianists programs today. The etude series written by the composer (op.40 1984) consists of eight concert etudes and demands technical skills from the performer. The purpose of this research is Kapustin's op. 40 to examine 8 concert etudes in detail in form and musical and to reveal how a composer living in our period blended classical style with jazz music style. The universe of the research is Nikolai Kapustin, and the samples consists of 8 concert etudes of the op.40 series.In order to address the subject in general, information was given about the composer's general life, musical career and works. Composers who have written etudes until today are handled and brief information is given about the history of the etud and its development. The research is within the framework of qualitative research and has been examined on the basis of the scanning model. In the research, items such as sentences, dynamics and form structure in the works were explained and reflected on the tables.This research was conducted by professional pianists and piano-trained students Nikolai Kapustin's op. 40 It offers explanatory tables and musical score parties to help them analyze 8 concert etudes better, perform them well-equipped, and see which studies are in the technical skills required to be developed, so it is aimed to help them as a guide while choosing the works.