Türkiye'de vergi suç ve cezalarının etkinliği
The efficiency of tax crimes and tax penalties in Turkey
  1. Tez No: 669949
  2. Yazar: MEHMET ÇELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Ceza, Suç, Vergi Suçları, Vergi Cezaları, Vergi Kaçakçılığı, Cezaların Etkinliği, Tax, Penalty, Crime, Tax Crimes, Tax Penalties, Tax Evasion, Effectiveness of Penalties
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye ve Mali Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Devlet gelirlerinin en önemli kalemi vergiler olduğuna göre, vergilerin etkin toplanması (tahakkuk/tahsilatı) devletin sosyal ve ekonomik faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi açısından önem taşır. Vergiyi gerçek bir hizmetin karşılığı gibi gören bireyler ile karşılıksız olarak gören bireyler arasında farklar bulunmaktadır. Liberal ekonomik anlayışa göre devlet sadece kamu hizmetlerini sürdürebilmek için çok az miktarda vergi alınması gerektiğini savunur. Günümüz koşullarında ise savunma hizmetleri bir yana altyapı yatırımlarının birçoğunu devletlerin üstlendiğini düşünürsek verginin ne kadar gerekli olduğunu anlamış oluruz. Özellikle de siyasi gündemi oluşturan savunmaya yönelik dış alımlar için ayrılan bütçenin oldukça büyük olduğunu görmekteyiz. Vergi, devletin kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla, egemenlik hakkına dayanarak, mükelleflerin ödeme gücüne göre toplanan en önemli kamu geliridir. Vergi öteden beri devlet ile mükellefler arasında sorun olmuştur. Mükellefler az/daha az vergi ödemek isterken, devlet vergi gelirlerini en yüksek düzeyde tahsil etmek istemektedir. Bu çatışma vergiye gönüllü uyumu olumsuz etkilemekte ve mükellefler vergiye karşı çeşitli biçimlerde tepki gösterebilmektedir. Bu tepkiler bazen yasal sınırlar içinde kalmakta iken, bazen de yasal sınırları aşarak suç şeklinde ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla söz konusu vergi suçlarına ilişkin kanuni düzenlemelerin etkinliği bu noktada önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Due to taxes being the most important item of state revenues, effective collection (accrual / collection) of taxes is important in terms of the state's social and economic activities. There are differences between individuals who see taxes as the equivalent of a real service and individuals who see it as free. According to the liberal economic view, the state should recieve the minimum amount of tax in order to maintain public services. In today's conditions, if we consider that most of the infrastructure investments apart from defense services, are undertaken by the states, we understand how necessary the tax is. In particular, we see that the budget allocated for defense-oriented foreign procurement, which constitutes the political agenda, is quite large. Tax is the most important public income collected according to the solvency of the taxpayers, based on the sovereign right to meet the public services of the state. Tax has been a problem between the state and taxpayers for a long time. While taxpayers want to pay less / less tax, the state wants to collect tax revenues at the highest level. This conflict negatively affects voluntary tax compliance and taxpayers may react to the tax in various ways. While these reactions are sometimes within legal limits, sometimes they emerge as crimes by exceeding legal limits. Therefore, the effectiveness of legal regulations regarding tax crimes gains importance at this point.