Malm-alt kretase yaşlı berdiga formasyonunun (Bayburt) maikrofasiyes ve mikropaleontolojik incelemesi
Microfacies and micropaleontological investigation of Malm- lower cretaceous aged berdiga formation
- Tez No: 66997
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL ÇAPKINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Berdiga Formasyonu, bentik foraminifer, mikrofasiyes, mikropaleontoloji. iv, Berdiga Formation, benthic foraminifera, microfacies, micropaleontology
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Litostratigrafik incelemeler sonucu, Berdiga Formasyonu'nda farklı mikrofasiyes ve litolojik özellikleri ile tanımlanan altı ayrı litofasiyes ayırt edilmiştir. Bunlar, ooidli istiftaşı dokusal özelliğinde gelişmiş litofasiyes A, peloidli tanetaşı dokusal özelliğinde gelişmiş litofasiyes B, intraklastlı istiftaşı dokusal özelliğinde gelişmiş litofasiyes C, çamurtaşı dokusal özelliğinde gelişmiş litofasiyes D, peloidli ve ooidli istiftaşı dokusal özelliğinde gelişmiş litofasiyes E ve tamamen intraklastlı istiftaşı dokusal özelliğinde gelişmiş litofasiyes F dir. Her litofasiyesin mikrofosil içeriği ve mikrofasiyes özellikleri tablolar halinde sunulmuştur. Mikrofasiyes incelemelerde, sparitik çimento içerisinde çok çeşitli ve bol sayıda bentik organizma bulunması, ortamın sığ ve yüksek enerjili olduğunu göstermektedir. Ammobaculites sp. A, Nautilocullna circularis, Labyrinthina mirabilis, Lituosepta sp. A, Protopeneroplis striata, Eveyticyclammina sp. A, Trocholina sp. A. dan oluşan bir bentik foraminifer faunası tanımlanmıştır. Bu faunanın yaşı Kimmerisiyen'dir. Ayrıca, çoğunluğu dasycladacea grubuna ait olan algler sadece resimlenerek, stratigrafik dağılımları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYBerdiga Formation is divided into six lithofacies based on microfacies and lithological caracteristics. These are lithofacies A, lithofacies B, lithofacies C, lithofacies D, lithofacies E and lithofacies F. Lithofacies A is distinguished by calcitized radiolaria, calcereous sponge spicules and ammonites. Lithofacies B is characterized by pelecypoda, echinodermata, coelenterata and benthic foraminifera. Microfossil content and microfacies charasterictics of each lithofacies are presented as tables. These charasteristics indicate shallow and high energytic depositional environment. A benthic foraminifera fauna consisting of Ammobaculites sp. A, Nautiloculina circularis, Labyrinthina mirabilis, Lituosepta sp. A, Protopeneroplis striata, Everticyclammina sp. A, Trocholina sp. A is defined. The age of these fauna is Kimmeridgian. Furthermore algae, generally belonging to dasycladacea group, is figured only and their stratigraphic distributions are given in tables.