Geri Dön

Soğuk savaş sonrası Batı'da Rus tehdidi algısı: Hibrit tehdit ve Clausewıtz'in üçlemesi bağlamında Gürcistan, Ukrayna ve Suriye krizlerinin karşılaştırmalı analizi

Russian threat perception of the west after the cold war: Comparative analysis of Georgian, Ukranian and Syrian crises in the context of hybrid threat and clausewitz's trinity

  1. Tez No: 670090
  2. Yazar: NİHAT DUMLUPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET SEYFETTİN EROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 158

Özet

Soğuk Savaşın bitimiyle daha barışçıl bir dünya düzenine yönelik umutlar insanların zihinlere yayılmıştır. Ancak, yeni yüzyılın başlangıcıyla birlikte bu umut yok olmuştur. İkiz Kulelere yönelik saldırılar, Irak Savaşı, İsrail-Hizbullah Savaşı, Gürcistan-Rusya Savaşı, Arap Baharı, Ukrayna-Rusya Savaşı ve Suriye'deki Savaş bize yeni milenyumun öncekinden daha barışçıl olmayacağını göstermiştir. Bu bağlamda, ideolojik savaşın 1990'lı yılların başlarında bitmesine rağmen Rusya ve Batı arasındaki rekabet hala devam etmektedir. Bunun temel sebebi Batının Rusya'ya yönelik değişmeyen algısıdır. Rusya'ya yönelik olumsuz algılar nedeniyle Batı, Rusya'nın Batılı topluma katılmasına izin vermemiştir. Böylece küresel masada kendine yer bulabilmek için Rusya'nın realist bir yaklaşım seçmekten başka şansı kalmamıştır. Batı algılarını gerçeğe dönüştürmüştür. Rusya Batı için yeniden bir tehdit haline gelmiştir. Ancak bu sefer konvansiyonel değil hibrit tehdittir. Bu tezde, Gürcistan, Ukrayna ve Suriye Krizlerinin ışığında hibrit savaş analiz edilmiştir. Sonuç olarak hibrit savaşın bir savaş çeşidi değil savaşın kendisi olduğu sonucuna varılmıştır. Rusya savaşın değişen karakterini anlayıp onun kurallarına uygun olarak oynadığı için başarılı bir görüntü vermekte ve Batı hibrit tehdit tehlikesini daha yakından hissetmektedir.

Özet (Çeviri)

By the end of the Cold War the hope for a more peaceful world order spreads over the minds of people. However, this hope has disappeared with the beginning of the new century. The attacks towards twin towers, Iraq War, Israel-Hezbollah War, Georgian-Russin War,the Arab Spring, Ukranian-Russian War, War in Syria have shown us that the new millenum is not more peaceful than the previous one. In this context, the rivalry between Russia and the West has been continuing eventhough the ideologic war ended at the beginning of 1990's. The main reason of this reality is unchanging perception of the West about Russia. Because of the negative perception towards Russia, the Western countries blocked Russian integration to the Western community. Thus, Russia had no choice other than choosing a realistic approach in order to find herself a place in the global table. The West has made its perceptions come to true. Russia has become a threat again for the West. However, this time she is not a conventional threat but the hybrid one.In this thesis, hybrid war was analyzedin the light of Georgian Ukranian and Syrian Crises. It is concluded that hybrid war is not a type of war, but it is the war itself. Becasuse Russia understood the changing character of war and plays according to its rules. She seems to be successful and the West feels the danger of hybrid threat more closely.

Benzer Tezler

  1. Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri askeri ilişkileri (1945-1991)

    Turkey-United States military relations (1945-1991)

    SELİM HÜSEM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    TarihMarmara Üniversitesi

    Türk Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BÜLENT BAKAR

  2. 11 Eylül sonrası Avrasya'da ABD-Rusya rekabeti

    USA-Russia rivaly in Eurasia after 11 September

    SEVDA ARSLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Siyasal Bilimlerİstanbul Gelişim Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH FUAT TUNCER

  3. Demokrat Parti dönemi Türk-Amerikan ilişkileri (1949-1960)

    Başlık çevirisi yok

    H. GÜLŞEN DOĞRAMACI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    TarihGazi Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. E. SEMİH YALÇIN

  4. İkinci Dünya Savaşı sonrasında gerginleşen Türkiye-Sovyetler Birliği ilişkilerinin Türk kamuoyundaki tepkileri (1945-1952)

    The reactions of the public opinion's of Turkish people because of the tension between soviet union and Turkey after the Second World War (1945-1952)

    SÜLEYMAN ÜNLÜSOY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Türk İnkılap Tarihiİstanbul Üniversitesi

    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SABAHATTİN ÖZEL

  5. Russian security policy after the end of the cold war

    Başlık çevirisi yok

    FAHRETTİN CANBAŞ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1999

    Uluslararası İlişkilerFatih Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CENGİZ OKMAN