Mobilya üst yüzeylerinde kullanılan verniklere emprenye maddelerinin etkileri
Efficiency of treatment chemicals materials to varnishes used on surfaces of furniture
  1. Tez No: 67014
  2. Yazar: HÜSEYİN PEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCABİ CINDIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava olayları, Dış ortam, Odun koruma, Vernik, Yüzey kaplama, Emprenye, Su iticiler, Renk değişimi, Sertlik, Yapışma VII, Weathering, Exterior, Wood preservation, Varnish, Surface coating, Treatment, Water repellent, Colour changes, Hardness, Stikness. VIII
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ahşap, gerek iç ve gerekse dış mekanda dekorasyon ve yapı elemanlarının vazgeçilmez malzemesidir. Dış ortamda kullanılan ahşabın doğal görüntüsünü muhafaza etmek en önemli problemlerden birisi olmuştur. Odun hammaddesi yapısal özelliğinden dolayı günümüzde hala çok çeşitli üretim alanlarında tercih edilmektedir. Estetik olması, güzel görüntü vermesi yanında iç ve dış ortam tesirlerine karşı korunmak durumundadır. Odun özellikle dış ortamda biyolojik zararlıların etkisiyle zamanla çok büyük yıkıma uğrar. Mevsimsel değişmeler, güneş ve yağmur etkileri yıpranmış ve eskimiş bir görüntüye sebep olur. Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde dış ortamda bırakılan sarıçam (Pinus sylvestris L.) ve Anadolu kestanesi (Castanea sativa Mili) odunlarında emprenye ve vernikleme işlemlerinin sertlik, renk, yapışma, makroskopik değişim ve ağırlık kayıplarına etkileri belirlenmiştir. Tanalith-CBC (% 13) ve parafin+ sentetik tiner+ vernik (% 1+ % 79+ %20) ile işlem görmüş odun yüzeyine sentetik ve poliüretan vernik uygulanmıştır. Mevsimsel değişmelerin gözlemlenmesi için örnekler taban yüzeylerine 45 °' lik açıyla direkt olarak yüzeyler güneşi alacak şekilde yerleştirilmiştir. Birbirini takip eden mevsimsel değişmelerde her iki ağaç türünde de poliüretan vernik en iyi sertlik performansım gösterirken (sarıçam % 100, kestane % 85) bunu sentetik vernik ve ilave edilen su iticiler takip etmiştir. Diğer taraftan kullanılan verniklerin, Tanalith-CBC ile emprenye edilmiş sarıçam odunu sertlik değerinde dikkate değer bir artışa (%150) sebep olacağı ve ağaç malzeme yüzeylerinin dış ortam etkilerine karşı dayanıklılığım arttıracağı tesbit edilmiştir. Kestane odunu sarıçam odunundan daha az renk değişimine uğramıştır. Bu bakımdan dış ortamda renk değişmesine karşı kestane odunu tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
In brief, wooden materials have been using for indoors and outdoors decoration and building elements. One of the most important problems in wood finishing has long been that preserving the appearance of natural wood out of doors. Wood is still highly prefered constructional material for tremendous kinds of produce its aesthetically pleasing appearance and also some others structural properties need to be protect against many inside and outside factors. Beyond destructive biological enemies, outdoor exposure causes considerable decomposition on wood surface by time. Sunlight and with the help of seasonal consecutive swelling shrinking and erasional effects of rain and wind. as.such additional factors softens the surface and as a cosequence wood has old appereance. In this study, in order to reveal the weathering effect on wood in Eastern Back Sea region, surface hardness, surface stickness, macroscopic deformation and colour of the scot pine (Pinus sylvestris L.) and chesnut (Castanea sativa MilL) Wood were measured in addtion to seasonal weight loss as weathering parameters of untreated and treated specimens, synthetic and polyurethane types surface coatings were applied on wood surface impregnated with either white spirit solutions of both varnish types (%20) include (%1 Parafin vax or Tanalith-CBC ). Seasonal weathering test was conducted on a frame established at an open field by 45 degree vertical angles to the earth level and surface arrenged to the sun rising direction. Initial results obtained for consecutive seasonal indicated that for both wood species polyurethane type varnish perform best in hardness (Scot pine % 100, Chesnut % 85) sole synhetic varnish gave the lowest -hardness in this study (Scocts,pine40 %, Chesnut % 55) On the üfeef- natffi,Temarl£âi^^ followed by Tanalith- CBC treatment of (Scots pine % 150, Chesnut % 85) which showed support of treatment chemical to surface resistance against outdoor factors. Chesnut, appeared in many cases more stable in colour than scots pine after exposure. Therefore, it may be perefered for outdoor use were the colour changes are not tolerated.