Devlet orman işletmeciliğinde halkla ilişkiler işlevinin incelenmesi (Sürmene Devlet Orman İşletme Müdürlüğü örneği)
Examining the function of the republic relations of the state forest managership (Sürmene State Forest District (S.F.D.) as an example here)
  1. Tez No: 67013
  2. Yazar: H. AVNİ ÇATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA FEHMİ TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Devlet Orman İşletmesi, Orman Köyü, Anket Bilgilendirme, Değerlendirme i, Public Relations, State Forest District, Forest village, Investigation Informing, Evaluation DC
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Devlet orman işletmeciliğinde halkla ilişkiler işlevinin incelenmesini konu eden (Sürmene Devlet Orman İşletme Müdürlüğü Örneği) bu çalışmanın amacı; genelde Devlet Orman İşletmelerinin (D.O.l), özelde ise Sürmene Omum İşletme Müdürlüğü'nün çeşitli kesimlerle olan ilişkileri halkla ilişkiler çerçevesinde değerlendirilmiş, sorunlar ile neler yapılması gerekliği Özerinde durulmuştur. Bu amaçla; halkla ilişkilerin dünyada ve ülkemizdeki gelişimi üzerinde durularak, D.O.I' lerde halkla ilişkiler geniş kapsamlı ormancılık anlayışına uygun olarak ele alınmış, ormancılıkta, halkla ilişkilerin amacı, önemi ve kapsamı üzerinde durulmuştur. Ayrıca, halkla ilişkilerin verimliliğe etkileri de ele alınmıştır. Halkla ilişkiler konusunda, orman köylülerine, orman isçilerine, orman köyü muhtarlarına, orman emvali biçen hızar atölyesi ve marangozhane sahiplerine, belediyelere, kereste tüccarlarına ve örgüt içi personele anketler uygulanmıştır. Anketlerin eşit dağılımına dikkat edilmiş, elde edilen bulgular ki-kare ve yüzde analizi metotlarıyla değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmede; Orman köylüsünün gelir düzeyinin çok düşük olduğu ve bu nedenle göçün hızla devam ettiği, mülkiyet probleminin birinci derecede sorun olmaya devam ettiği, örgüt içi eğitim ile işçi eğitiminin yetersiz olduğu bulguları elde edilmiştir. Sonuç olarak; Sürmene D.Q.1 Müdürlüğü'nde halkla ilişkiler fonksiyonunun yeterli düzeyde olmadığı, özellikle araştırma bölgesinde orman ile yerleşimin iç içe olması nedeniyle halkla ilişkilerin özel bir durum arz ettiği anlaşılmıştır. Halkla ilişkilerin daha iyi bir seviyeye getirilebilmesi amacıyla; halkı bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarına hız verilmesi, yasalarda gerekli değişiklikler yapılarak Doğu Karadeniz Bölgesindeki ormancılık problemlerinin çözüm yollarının aranması gerektiği kanaatine varılmıştır. Orman İşletmeleri ile temas halinde olan gruplarla ilişkileri düzenlemek üzere yeni bir yapılanmaya gidilmesi gerektiği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The ami of this study, ( Sürmene State Forest District( S.F.D) as an example here) is to examine the function of the public relations of the State Forest Managership. The relations of S.F.D in general and especially those of Stttmene S.F.D with several communities have been assessed in a perspective of public relations. It has been tried to find proper solutions for different problems. The development of public relations in the world and in our country has been surveyed. In the S.F.D, the public relations are considered as suitable for mentality of contemporary forestry. The aim, the importance and file comprehension of public relations in forestry and the effects of public relations on productivity has been discussed. The study consists of the questionnaires about public relations which have been prepared with forest village residents, forest workers, forest village headmen, imumen and carpenter's workshop owners, municipalities, lumber traders and district staff. The equivalent distribution of questionnaire has been cared, and the findings have been evaluated by chi-square and percentage analysis methods» hi this assessment: me insufficient income of forest village residents, thus me ongoing migration, the priority of possession problems and the inadequate education of district staff and workers have s been emphasised mconchision,theinsuffidencyofpublic relations in Sürmene S.F.D and closeness of forests and living centres in research areas have showed us the significant situation of public relations. To develop public relations into a better level the necessity of supplying m acceleration to public-informing studies and the necessity of some changes in law to solve the forestry problems in Eastern Blacksea Region, have been understood. A new constructive is necessary due to arranging flie relationships wiflifliegroups-m Forest Districts.