Genç yetişkinlerin çocukluk çağı travmalarının bireylerin prososyal davranışları ile ilişkisinde duygusal zekanın rolü
The role of emotional intelligence in the relationship between childhood traumas and prosocial behaviors of young adults
  1. Tez No: 670148
  2. Yazar: SUDE BEYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ÖZTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Prososyal Davranış, Duygusal Zekâ, Childhood Trauma, Prosocial Behavior, Emotional Intelligence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çalışmada genç yetişkinlerin çocukluk çağı travmalarının prososyal davranışları üzerindeki etkisi ve duygusal zekanın bu bağlamdaki aracı rolü incelenmiştir. 20-30 yaşları arasındaki, 153'ü kadın, 85'i erkek katılımcı olmak üzere toplam 258 kişi araştırmaya dahil olmuştur. Veriler katılımcılardan, Sosyo-demografik Bilgi Formu, Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği, Yetişkin Prososyallik Ölçeği ve Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zeka Ölçeği ile elde edilmiştir. Veriler IBM SPSS 25.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada öncelikle ölçeklere yönelik normal dağılıma uygunluğunu saptamak amacıyla çarpıklık ve basıklık katsayılarına bakılmış, ölçeklerin iç tutarlılık analizi yapılmış ve çalışmaya uygunluğu saptanmıştır. Ardından verilere Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Pearson Korelasyon Testleri uygulanmıştır. Katılımcılardan elde edilen sosyo-demografik verilere göre bireylerin cinsiyeti, yaşı ve eğitim durumunun prososyallik eğilimini etkilediğine ulaşılmıştır. Genç yetişkinlerin anne/babasının birlikte yaşıyor oluşu, medeni durumları ve aylık gelirleri çocukluk çağı travmaları ile, cinsiyetlerinin ise duygusal zeka düzeyleri ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Çalışma sonucunda genç yetişkinlerin, çocukluk örselenme yaşantıları düzeyi ile yetişkin prososyallik ve duygusal zeka düzeyi aradında negatif yönlü ilişki olduğu ve yetişkin prososyallik düzeyi ile dugusal zeka düzeyi arasında pozitif yönlü ilişki olduğu belirlenmiştir. Ek olarak çocukluk çağı travmalarının bireylerin prososyal davranışları ile ilişkisinde duygusal zekanın aracı role sahip olduğu regresyon analizi ile tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of childhood traumas of young adults on their prosocial behavior and the mediating role of emotional intelligence in this context were examined. A total of 258 people, including 153 women and 85 men who are between their age of 20-30, participated in the study. The data were obtained from the participants using the Socio-demographic Information Form, Childhood Trauma Scale, Adult Prosociality Scale and the Revised Schutte Emotional Intelligence Scale. The data were analyzed with IBM SPSS 25.0 program. In the study, firstly, the skewness and kurtosis coefficients were examined in order to look at the suitability of the scales for normal distribution, internal consistency analysis of the scales was made and the suitability for the study was determined. Then, Independent Sample T Test, One Way Analysis of Variance (ANOVA) and Pearson Correlation Tests were applied to the data. According to the socio-demographic data obtained from the participants, it was found that the gender, age and educational status of the individuals affect their prosocial tendency. It was found that young adults 'parents' living together, marital status and monthly income were associated with childhood traumas, and gender with emotional intelligence levels. As a result of the study, it was determined that there is a negative relationship between the level of childhood trauma experiences of young adults and the level of adult prosociality and emotional intelligence, and there is a positive relationship between the level of adult prosociality and emotional intelligence. In addition, it was determined by regression analysis that emotional intelligence has a mediating role in the relationship between childhood traumas and prosocial behaviors of individuals.