Genç yetişkinlerin çocukluk çağı travmalarının spiritüel iyi oluşları üzerindeki etkisi
The effect of childhood traumas on spiritual well-being of young adults
  1. Tez No: 807308
  2. Yazar: ÖZGE BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ SAY ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Spiritüellik, Spiritüel İyi Oluş, Travma, Spirituality, Spiritual Well-Being, Trauma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışmanın amacı, genç yetişkinlik dönemindeki bireylerin çocukluk çağı travmalarının spiritüel iyi oluşları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu kapsamda araştırmada nicel desenin genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma kesitsel olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki genç yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Kolayda örneklem yöntemi kullanılan araştırma, gönüllü katılım sağlayan 200 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Online olarak hazırlanan anket formu; demografik soru formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve Spiritüel İyi Oluş Ölçeği'nden oluşmaktadır. Yapılan nicel analizler sonucunda ölçeklerin ölçüm testlerinin yüksek güvenirliliğe sahip olduğu; yapı testlerinin ve ölçüm testlerinin ise kabul edilebilir bir uyuma sahip olduğu görülmektedir. Araştırma sonucunda çocukluk çağı travma değişkeninin spiritüel iyi oluş faktörünü anlamlı ve negatif bir biçimde yordadığı bulunmuştur. Bununla birlikte fiziksel taciz ve duygusal ihmal alt faktörlerinin eş zamanlı olarak doğayla uyum alt faktörünü; duygusal ihmal alt faktörünün anomi alt faktörünü; aşırı koruma kontrol ve duygusal ihmal alt faktörlerinin eş zamanlı olarak aşkınlık alt faktörünü anlamlı ve negatif bir biçimde yordadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate childhood traumas' effect on individuals' spiritual wellbeing in young adulthood. In this context, the relational survey model, one of the general survey models of the quantitative design, was used in the research. The research was planned as cross-sectional. The population of the research consists of young adult individuals in Turkey. The study, in which the convenience sampling method was used, was carried out with 200 people who participated voluntarily. The online questionnaire consists of a demographic questionnaire, Childhood Trauma Scale, and Spiritual WellBeing Scale. As a result of the quantitative analysis, it was found that the measurement tests of the scales had high reliability; it is seen that the structure tests and measurement tests have an acceptable fit. As a result of the research, it was found that the variable of childhood trauma predicted the spiritual well-being factor in a significant and negative way. In addition, it was concluded that physical abuse and emotional neglect sub-factors simultaneously predicted the nature harmony sub-factor, the emotional neglect sub-factor predicted the anomie sub-factor, overprotection control, and the emotional neglect subfactors simultaneously predicted transcendence sub-factor in a significant and negative way.