Genç yetişkinlerde çocukluk çağı travmalarının yüz duygusu tanımaüzerindeki etkileri: Nörobilimsel ve derin öğrenme perspektifinden birinceleme
The effects of childhood trauma on facial emotion recognition in young adults: A neuroscientific and deep learning perspective
  1. Tez No: 1014262
  2. Yazar: AYŞE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER TEKİN ERGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı travması, derin öğrenme, duygusal işlemleme, korku, nörobiyolojik etki, stres, yüz ifadeleri tanıma, Genç yetişkinler, Stres bozuklukları-post travmatik, Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, Yüz ifadelerinden duyguları anlama, İnsan psikolojisi, childhood trauma, deep learning, emotional processing, fear, neurobiological effect, stress, facial expression recognition, Young adult, Stress disorders-post traumatic, Artificial intelligence and machine learning course, Emotion recognition ability, Human psychology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çocukluk çağı travmalarının genç yetişkinlerde yüz ifadelerini tanıma başarısı üzerindeki uzun vadeli etkilerini derin öğrenme modelleri aracılığıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Travma öyküsü olan bireylerin negatif duygusal ifadeleri tanımada seçici zorluklar yaşadığı görülmüşse de bu ilişkinin nörobiyolojik temelleri ve bireysel performans farklılıkları yeterince araştırılmamıştır. Çalışmada, katılımcıların çocukluk travması düzeyleri Çocukluk Çağı Travma Ölçeği ile değerlendirilmiş; yüz ifadeleri tanıma performansı, Raf-DB ve FER2013 veri setinden yüz ifadeleri gösterilerek bilgisayar tabanlı bir yazılım kullanılmıştır. Araştırma, travma sonrası duygusal işlemleme bozukluklarının erken taranmasında yapay zeka temelli araçların klinik potansiyelini vurgulamakta; Türkiye bağlamında kültürel olarak uyarlanmış yüz ifadesi veri setlerinin geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Sonuçlar, psikolojik müdahale ve rehabilitasyon stratejilerinin bireyselleştirilmesi için nörobilişsel temelli yeni yollar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the long-term effects of childhood traumas on facial expression recognition success in young adults through deep learning models. Although it has been observed that individuals with a history of trauma experience selective difficulties in recognizing negative emotional expressions, the neurobiological basis of this relationship and individual performance differences have not been sufficiently researched. In the study, participants' levels of childhood trauma were assessed using the Childhood Trauma Questionnaire; facial expression recognition performance was measured using computer-based software by presenting facial expressions from the Raf-DB and FER2013 datasets. The research highlights the clinical potential of AI-based tools in the early screening of post-traumatic emotional processing disorders and reveals the necessity of developing culturally adapted facial expression datasets within the Turkish context. The results offer new neurocognitive-based pathways for individualizing psychological intervention and rehabilitation strategies.