Dalgakıran arkasındaki dalgaların kırınım katsayısının sayısal modelleme ile hesaplanması
A Numerical model to determine wave diffraction coefficients behind breakwaters
  1. Tez No: 67023
  2. Yazar: HİKMET KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su dalgaları, dalga kırınımı, kırınım katsayısı, dalgakıran
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Dalgakıran Arkasındaki Dalgaların Kırınım Katsayısının Sayısal Modelleme İle Hesaplanması Dalgakıran arkasındaki dalga parametrelerinin belirlenmesinde ana faktör olan dalga kırınımı, kıyı ve liman yapılarının planlanmasında çok önemlidir. Dalga kırınımı konusunda yapılan araştırmaların büyük bir kısmında sadece düzenli dalgalar incelenmiştir. Oysa, dalgakıran arkasındaki dalgalar genelde düzensiz dalgalardır. Düzenli dalgalar ile düzensiz dalgaların kırınımı arasında önemli farklılıklar vardır. Düzensiz dalgalarda frekans ve yön arasında farklı bileşen enerjileri olduğu için farklı etkiler oluşur. Bu çalışmada, düzenli ve düzensiz dalgaların kırınım katsayılarının belirlenmesi amacıyla bir sayısal model geliştirilmiştir. Çalışma 7 bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, literatür çalışması ve dalga mekaniği ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, düzenli ve düzensiz dalgaların kınmmı ile ilgili teorik çalışmalar sunulmuştur ve kırınım katsayılarını hesaplayan bilgisayar programı geliştirilmiştir. Üçüncü bölümde, geliştirilen bilgisayar programının sonuçlan verilerek, tablo değerleri ile karşılaştınlmıştır. Dördüncü bölümde, bilgisayar program çıktı sonuçlan irdelenmiştir. Beşinci bölümde, bu çalışmadan elde edilen sonuçlar verilmiştir. Altıncı bölümde, konu ile ilgili öneriler verilmiştir. Yedinci bölümde, yararlanılan kaynaklar listesi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Numerical Model To Determine Wave Diffraction Coefficients Behind Breakwaters Wave diffraction, which is one of the main parameters behind breakwaters, is very important in coastal engineering. Most of the studies carried out for wave diffraction are focused on regular waves, however, the waves in nature are irregular and there are some differences between the processes of regular and irregular waves. In this study, a numerical model is studied to determine the diffraction coefficients both of regular and irregular waves. The study comprises seven chapters. In the first chapter, general knowledge on wave mechanics is given and a literature review is presented. In the second chapter, theoretical considerations about wave diffraction are given and a computer model for determining diffraction coefficients is developed. In the third chapter, the results of the computer model are given and compared with the results of previous studies. In the fourth chapter, the results of the computer model are examined. In the fifth chapter, the conclusions of the study are presented. In the sixth chapter, some proposals are presented. In the seventh chapter, references are given. Key words : Water waves, wave diffraction, diffraction coefficient, breakwater VI