Dynamic stability of rubble-mound breakwaters
  1. Tez No: 9614
  2. Yazar: H.CEMAL KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taş dolgu dalgakıran, Dinamik stabilite, Profil oluşumu, Profil boyunca malzeme taşımını» Dalga tırmanımı, Rubble-mound breakwater, Dynamic stability, Profile formation, transport of materials along the profile, Run-up. Science
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET TAŞ DOLGU DALGAKIRANLARIN DİNAMİK STABİLİTESİ KARAO?LU, H. Cemal Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ayşen Ergin Haziran 1990, 111 sahife Bu tezde, 1:2 ve 3:4 eğimli iki ayrı dalgakıran kesitinin düzgün dalgaların etkisi altında, dinamik stabiliteleri araştırılmıştır. Deneyler 50cm su derinliğinde sürdürülmüş, uygulanan dalga yükseklikleri 12cm ile 20cm arasında, dalga dönemleri ise 1.2san ile 1.8san arasında değiştirilmiştir. Koruyucu tabakasındaki taşların ağırlık dağılımlarının, dalga çarpması ile oluşacak dinamik profile etkisini araştırmak üzere iki ayrı gradasyonda taş karışımları koruyucu tabakasında kullanılmıştır. Dinamik profilin oluşmasında etken olan bazı önemli parametreler, dalgakıran kret yüksekliği, koruyucu tabaka kalınlığı ve inşaat sırasında oluşturulan dalgakıran eğimidir. Bu çalışmada, dalgakıran inşaatlarında kullanılan : taş ocaklarının en verimli bir şekilde kullanılmaları da tartışılmıştır. Bütün bu deneyler sonucunda, dinamik stabilite esaslarına dayalı olarak tasarımı yapılan dalgakıranların klasik dalgakırantasarım dalga yüksekliklerine dayanabildiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC STABILITY OF RUBBLE-MOUND BREAKWATERS KARAOGLU, H. Cemal M. S in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aysen Ergin June 1990, 111 pages In this thesis, dynamic stability of rubble-mound breakwater section with the single slope of 1:2 and 3:4 are studied under regular test waves. The tests were conducted in 50cm depth of water and the exerted wave heights were changing between 12cm and 20cm while the wave periods were ranging between 1.2sec to 1.8sec. For the construction of the armour layer two different mixes with different gradation of materials were used in order to investigate the effects of gradation. Some important parameters affecting the profile formation were observed as the height of crest, armour layer thickness and the initial slope of the structure. In this study the usage of the quarries with the best efficiency is also discussed. The test results show that the dynamically stable rubble mound breakwater sections can withstand the design waves of the conventional breakwater sections if they have been designed sufficiently at their design stage. Ill