Arkeolojik veriler ışığında, Neolitik Dönem'den İlk Tunç Çağı'nın sonuna kadar Likya ve Pisidya bölgelerinde görülen ölü gömme gelenekleri
In the light of the archaeological data, the burial traditions seen in the Lycian and Pisidian regions from the Neolithic Period to the end of the Early Bronze Age
  1. Tez No: 670320
  2. Yazar: HASAN GİRAY ÖZATALAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM TÜRKTEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Ölü Gömme Geleneği, Likya ve Pisidya Bölgeleri, Neolitik Dönem, Kalkolitik Dönem, İlk Tunç Çağı, Burial Customs, Lycia Region, Pisidia Region, Neolithic Age, Chalcolithic Age, Early Bronze Age
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, Likya ve Pisidya bölgeleri içerisinde yer alan arkeolojik yöntemlerle saptanmış olan mağara ve höyükler içerisinde, dönemsel olarak Neolitik Dönem'den İlk Tunç Çağı'nın sonuna kadar ve kazı hafirleri tarafından“ölü gömme geleneği”olarak ifade edilmiş bilgiler kapsamında oluşturulmuştur. İlk olarak arkeoloji disiplini içerisinde değerlendirilen“ölü gömme geleneği”başlığı altında ele alınan (mezar tipi vb.) belli başlı bazı uygulamalara değinilerek bu kavramın içeriğinde yer alan arkeolojik verilerin neler olduğu belirtilecektir. Ardından söz konusu bölgenin konumu ifade edildikten sonra, arkeolojik olarak literatürde kronolojiye uygun bir şekilde bölgede Neolitik Dönem, Kalkolitik Dönem ve İlk Tunç Çağı dönemi saptanmış höyük ve mağaralarda elde edilmiş olan mezar bulguları işlenecektir. Her dönem işleyişinin sonunda dönemsel değerlendirme başlığı altında eldeki bulgular genel olarak ifade edilecek, daha sonra genel değerlendirme bölümünde de elde edilen verilerin üzerinden tekrar geçilecektir. Likya ve Pisidya bölgeleri haricinde Anadolu'da yer alan dönem olarak çağdaş yerleşimlerde elde edilmiş olan ölü gömme gelenekleri bulgularından yola çıkılarak oluşturulmuş tablolar ile tez kapsamı dahilinde bölgede ortaya konan bulgular mukayese edilerek benzerlik ve farklılıklar sonuç bölümünde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was created within the scope of the information expressed as“the tradition of burials”by excavation excavators, from the Neolithic Age to the end of the Early Bronze Age, within the caves and mounds determined by archaeological methods in the Lycia and Pisidia regions. First of all, some of the main applications (type of burial, etc.) discussed under the title of“burial tradition”, which are evaluated within the archeology discipline, will be mentioned and what archaeological data are included in the content of this concept will be specified. Then, after the location of the aforesaid region is stated, it will be tried to examine the grave findings obtained in the mounds and caves identified in the Neolithic, Chalcolithic Period, and Early Bronze Age in accordance with the chronology in the literature. It is planned to consider the burial traditions separately for each period and to make periodic evaluations at the end of the section. However, it is aimed to examine the data as a whole and to present detailed results in the general evaluation section. Apart from the Lycia and Pisidia Regions, it is aimed to evaluate the similarities and differences in the conclusion section by comparing the burial traditions of the region within the scope of the thesis and the tables created on the basis of the findings of the burial traditions found in Anatolia and in contemporary settlements.