Daily activities and activity areas in the neolithic: a micro-scale examination of barcin höyük vib contexts
Neolitik'te günlük yaşam ve aktivite alanları: barcın höyük vıb tabakasının mikro ölçekte incelenmesi
  1. Tez No: 456794
  2. Yazar: SUAY ŞEYMA ERKUŞÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RANA ÖZBAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroarkeoloji, Toprak Kimyası, Barcın Höyük, Geç Neolitik, Günlük Yaşam, Microarchaeology, Soil Chemistry, Barcın Höyük, Late Neolithic, Daily Practice
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu tez çalışması, Barcın Höyük kazısı 2011 yılında ortaya çıkarılan ve Geç Neolitik döneme (VIb tabakası) tarihlenen tabanları mikroarkeolojik açıdan incelemektedir. Kuzeybatı Anadolu'da konumlanan Barcın Höyük, MÖ 7. bin yılın ikinci yarısı boyunca küçük bir erken tarım topluluğuna ev sahipliği yapmıştır. Söz konusu yerleşim, bu dönem boyunca kesintisiz bir Neolitik tabakalanması sunmasına ve Neolitik yaşam tarzının Yakın Doğu'dan Batı'ya doğru yayılmasına ışık tutan buluntular vermesine rağmen, mikro ölçekli incelemeler açısından henüz çalışılmamıştır. Bu çalışmada, sonradan yapılan kazı ve inşa çalışmaları yüzünden, özellikle buluntu ve context açısından ilk bakışta yeterli veri sağlamayan VIb tabakasında 1 cm'den küçük mikrobuluntular ve toprak kimyası analizleri yapılarak, elde edilmesi başka türlü mümkün olmayan veriler yorumlanmaktadır. Mikrobuluntu ve toprak kimyası analizleri ışığında, bu tabakada, taş ve kemik alet yapımı, yiyecek hazırlama/pişirme alanları ve çeşitli balık ve kabuklu hayvan türleri, kabuklu yemiş gibi besin tercihlerine dair önemli veriler elde edilmiştir. Bu kanıtlar Barcın Höyük'teki günlük aktivitelerin niteliği ve mekânsal dağılımı üzerine ipuçları vermektedir. Böylece bu çalışma, Barcın Höyük VIb tabakası yerleşimcilerinin günlük hayatları ve bunun etrafında şekillenen sosyal organizasyonları hakkında yorum yapmayı mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis interprets microarchaeological record of the Late Neolithic in Barcın Höyük -phase VIb- by using excavation data obtained during 2011 field season. Barcın Höyük located in Northwestern Turkey accommodated a small farming community during the second half of 7th millennium BCE. Although the uninterrupted Neolithic sequence and macro-scale record in the site yield a significant amount of information about the region's role in the spread of farming practices further west, microarchaeological record often supplies information, otherwise unobtainable. Microdebris and soil chemistry analyses provide evidence for production-related areas such as lithic processing and food preparation as well as certain subsistence strategies such as consumption of small fish species and site-formation processes in Barcın Höyük VIb contexts. These production, consumption and maintenance activities and their spatial distribution constitute the basis of daily practice in the settlement. This study aims to offer new insights about the nature of activities and spread of activity areas at Barcın Höyük. In doing so, daily life of Barcın Höyük's Neolithic inhabitants is explored.