Tarım sektörünün finansmanında kooperatiflerin rolü: Tarım kredi kooperatifleri örneği
The role of cooperatives in financing the agricultural sector: The case of agricultural credit cooperatives
- Tez No: 670375
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARMAN ZAFER YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kooperatif, Tarım, Tarımsal Finansman, Tarımsal Krediler, Tarım Kredi Kooperatifleri, Cooperative, Agriculture, Agricultural Finance, Agricultural Loans, Agricultural Credit Cooperatives
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Tarım, ilk çağlardan bugüne kadar gelişmişlik düzeyleri ne olursa olsun bütün ülkelerin ilgilendikleri sektörlerin başında gelmektedir. Tarım sektörü, ülke nüfusunun beslenmesi, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, milli gelire, istihdama ve ihracata katkısı gibi nedenlerden dolayı stratejik ve vazgeçilmez bir konumdadır. Tarım sektörünün kendine özgü bir takım özellikleri vardır. Bu özellikleri nedeniyle doğal riskler başta olmak üzere üretim, pazarlama, fiyat ve finansman gibi birçok risk ve belirsizliklerle karşı karşıyadır. Bu risk ve belirsizliklere karşı devletin tarım sektörüne çeşitli destekleme politikaları ile müdahale etmesi gerekmektedir. Türkiye ve dünya ekonomisi içerisinde önemli bir yeri olan tarım sektörünün, sermaye yetersizliği ve finansman ihtiyacı sürekli gündemdedir. Gelişmiş ülkeler, tarım sektörünün finansmanı konusunda geleneksel finans yöntemlerinin dışına çıkarak bu konuda sistemli bir yapı kurulmasıyla önemli adımlar atmıştır. Ekonomik açıdan dünyada önde gelen ülkelerde tarım işletmeleri sermaye ihtiyacını organize olmuş kredi kaynaklarından sağlarken, gelişmemiş ya da az gelişmiş ülkelerde daha çok akraba, arkadaş, tüccar, aracı gibi organize olmamış kredi kaynakları kullanılmaktadır. Türkiye'de tarım sektöründe yaşanan finansman sorunlarını çözmek için, gelişmiş ülkelerdeki gibi bir finansman sistemine ihtiyaç bulunup bulunmadığı araştırılması ve çözüm bulunması gereken bir konudur. Bu çalışmada Türkiye'de tarım sektörünün desteklenmesi ve finansmanı konusunda önemli bir yere sahip olan kooperatiflerin tarım sektörüne etkileri ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin tarım sektörünün finansmanında kullandırdığı tarımsal krediler incelenmiştir. Seçilen bazı ülke örneklerinde uygulanan finansman yöntemleri ile Türkiye'deki finansman yöntemleri karşılaştırılarak eksik yönlerin ortaya koyulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Agriculture is one of the areas that all countries are interested in since the early ages, regardless of their level of development. The agricultural sector has a strategic and indispensable position due to reasons such as feeding the country's population, meeting the raw material needs of the industrial sector and contributing to national income, employment and exports. The agricultural sector has a number of unique features. Because of these unique features, it faces many risks and uncertainties such as production, marketing, price, financing and notably natural risks. Against these risks and uncertainties, the government should intervene with support policies for the agricultural sector. Agricultural sector that has an important place in the world economy and in Turkey's economy is lack of capital and its financing needs are constantly on the agenda. Developed countries have taken important steps in terms of financing the agricultural sector by going beyond traditional financial methods and establishing a systematic structure about this issue. While in economically leading countries in the world, agricultural enterprises meet their capital needs from organized credit resources, undeveloped or underdeveloped countries use unorganized credit resources such as relatives, friends, merchants and intermediaries. In order to solve financing problems experienced in agricultural sector in Turkey, to investigate whether there is a need for such financing systems is a matter which should be resolved. In this study, the effects on agricultural sector of cooperatives which has an important role in supporting and financing the agricultural sector and agricultural loans that Agricultural Credit Cooperatives provide in financing the agricultural sector were examined. It is intended to manifest the weaknesses of financing methods that are implemented by some selected countries and financing methods in Turkey by comparing them.