KOBİ'lerin elektronik ticarete uyum sağlamasında devletin rolü
The role of the government in adapting SMEs to electronic commerce
- Tez No: 670449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, İşletme, Science and Technology, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: elektronik ticaret, küçük ve orta büyüklükteki işletme, KOBİ, e-ticaret, e-pazaryeri, electronic commerce, small and medium sized enterprise, SME, e-commerce, e-marketplace
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin pazarlama kanallarının genişlemesini, maliyetlerinin düşmesini ve satışlarının kolaylaşmasını sağlaması nedeniyle elektronik ticaret, KOBİ'lerin büyük işletmeler ile rekabet edebilirliğini artıran en önemli araçlardandır. Elektronik ticaret sayesinde büyüyen ve gelişen KOBİ'ler ülke ekonomisine büyük katkılar sunacak ve ekonomik büyümeyi hızlandıracaktır. Ancak ekonominin can damarı olan KOBİ'ler çeşitli nedenlerden dolayı elektronik ticarete uyum sağlayamamaktadır. Ülkemiz için büyük önem arz eden böyle bir konuda devletin izleyeceği politikalar KOBİ'lerin e-ticarete uyumunu hızlandırabilecektir. Hazırlanan bu çalışma ile KOBİ'lerin elektronik ticarete uyum sağlamasında devletin rolünün ortaya konması hedeflenmektedir. Çalışmanın hedefi doğrultusunda KOBİ'lerin elektronik ticarete uyum sağlamasının önündeki teknik, finansal, hukuki ve sosyal engeller belirtilmiş olup, bu engelleri bertaraf etmek için devletin izleyeceği politikalar ve gerçekleştirebileceği projeler açıklanmıştır. Çalışmada gerek kamu kurumlarının kendi aralarında gerekse kamu kurumları ile işletmeler arasındaki koordinasyonun ve işbirliğinin güçlendirilmesi, politikaların sağlıklı olabilmesi için başat şart olarak kabul edilmiştir. Ayrıca kamu nezdinde yürütülecek çalışmaların planlamasının etkin olabilmesini sağlayacak bir elektronik ticaret kurulu ile ulusal elektronik ticaret eylem planının oluşturulması önerisi getirilmiştir. Bunun yanında, yasal ve teknik engellerin kaldırılması başlığı altında; mevzuat altyapısının tamamlanması, gümrük işlemlerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi, güvenli ödeme sistemleri altyapısının oluşturulması, istihdamda yaşanan sorunların çözülmesi ve teknik altyapının hızlı ve güvenli olması konular ele alınmıştır. Öte yandan, KOBİ'lerin e-ticarete uyumunu sağlamak için elektronik ticaretin teşvik edilmesi gerektiği belirtilmiş, bu teşviklerin de vergi, e-ihracat, lojistik, altyapı ve sanal pazaryeri platformlarının desteklenmesi konularında olabileceği sonucuna varılmıştır. Yine devletin izleyeceği aktif politikalar da ayrı bir başlıkta incelenmiş olup, KOBİ'lere eğitimler verilmesi, e-ticaret bilgilendirme platformunun oluşturulması, e-ticaret işletmelerinin sertifikalandırılması, elektronik ticarete yönelik farkındalık oluşturulması, e-ticaretin öğretim kurumları müfredatında yer alması ile sosyal politikalara bu başlık altında değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Electronic commerce is one of the most important tools that increase the competitiveness of SMEs with large enterprises, as it enables the expansion of marketing channels of small and medium-sized enterprises, decrease in costs and facilitate sales. Growing and developing SMEs thanks to electronic commerce will make great contributions to the country's economy and will accelerate economic growth. However, SMEs, the lifeblood of the economy, cannot adapt to electronic commerce for various reasons. The policies to be followed by the government in such a matter, which is of great importance for our country, will accelerate the adaptation of SMEs to e-commerce. With this study, it is aimed to reveal the role of the government in the adaptation of SMEs to electronic commerce. In line with the aim of the study, the technical, financial, legal and social barriers to the adaptation of SMEs to electronic commerce have been specified, and the policies to be followed by the government and the projects that can be implemented to eliminate these obstacles are explained. In the study, strengthening of the coordination and cooperation between public institutions and between public institutions and enterprises was accepted as the main condition for the healthy policies. In addition, a proposal has been made to establish an e-commerce board and a national e-commerce action plan, which will enable the planning of the works to be carried out before the public to be effective. In addition, under the heading of removing legal and technical barriers; Completion of legislative infrastructure, elimination of problems in customs transactions, establishment of secure payment systems infrastructure, solving problems in employment and fast and secure technical infrastructure were discussed. On the other hand, it has been stated that electronic commerce should be encouraged in order to adapt SMEs to e-commerce, and it has been concluded that these incentives may be in the areas of tax, e-export, logistics, infrastructure and support of virtual marketplace platforms. Active policies to be followed by the government, such as training SMEs, establishing an e-commerce information platform, certifying e-commerce businesses, raising awareness for electronic commerce, including e-commerce in the curriculum of educational institutions, and social policies, are also included in a separate heading.