Permakültür bahçelerinde kullanım potansiyeli olan Stevia rebaudiana Bertoni ve Hypericum perforatum L. bitkilerinin kuraklık stresi altında büyüme koşullarının belirlenmesi
The determination of growth conditions of Stevia rebaudiana Bertoni ve Hypericum perforatum L. having used potantial in permaculture gardens under drought stress
  1. Tez No: 670490
  2. Yazar: ELMAS ÜLKÜHAN USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hypericum perforatum L, Kuraklık stresi, Permakültür, Stevia rebaudiana B, Drought Stress, Hypericum perforatum L, Permaculture, Stevia rebaudiana B
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Son yıllarda gerek kentsel gerekse kırsal alanlarda ortaya çıkan permakültür anlayışı, birçok farklı disiplinde, bitkilerden faydalanma ve bitkileri doğal bir ürün olarak kullanmada önemli bir yol olmuştur. Günümüzde çoğu yenilebilir bitki türlerinin yanı sıra tıbbi ve aromatik bitkiler de permakültür uygulamalarında yer bulmaktadır. Stevia rebaudiana Bertoni.'nin şeker içeren yaprakları ve beyaz renkte çiçekleri, Hypericum perforatum L.'nin sarı renkli çiçekleri ve çiçeklerinden hazırlanan yağı ile gerek peyzaj bitkisi, gerekse tıbbi alvea değerlendirilmeleri mümkün gözükmektedir. Bu özellikleri ile tez çalışmasına konu olan bitkilere yönelik bitkilerin permakültürel ve peyzaj mimarlığında kullanılabilme olanaklarını çevresel stres koşullarında ne şekilde gerçekleştirebilecekleri konuları birlikte irdelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda türlerin önemli bir su belirteci olan kuraklık stresine olan tolerans durumları belirlenmiştir. Çalışmada bitkilerin kuraklık stresi altında verdikleri büyüme parametreleri kontrollü sera koşullarında üretilerek laboratuvar koşullarında analizleri yapılmıştır. Bu analizlerde sonuç olarak türlerin yaprak boy uzunlukları, içsel analizlerinde nispi su içerikleri, klorofil floresansı, yaprak osmotik potansiyeli, lipit peroksidasyonu, hidrojen peroksidasyonu ve prolin miktarları ölçülmüştür. Buna göre türlerin kuraklık stresine karşı tolerans durumları belirlenmiş ve bu potansiyel ile permakültürel kullanımların peyzaj mimarlığında değerlendirilme olanağı tez çalışması kapsamında irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, permaculture approaches which reveal in both urban ve rural areas has been an important way of use of plants ve using plants as a natural product in many different disciplines. Currently, medicinal ve aromatic plants as well as many of edible plants species use in permaculture. Stevia rebaudiana Bertoni with its sugar-containing petals ve white flowers ve Hypericum perforatum L. with its yellow flowers ve essential oils could be used in lvescaping ve medicine. This thesis explored the usability of these plants under the environmental stress in permaculture ve lvescape architecture. To this end, tolerance levels of species to drought stress, which is a key water indicator, have been determined. In the study, the growth parameters of plants under drought stress were measured under controlled greenhouse conditions ve analyzed in laboratory conditions. These measurements included the morphological leaf length, relative water content, chlorophyll flotation, leaf osmotic potential, lipid peroxidation, hydrogen peroxidation ve prolin quantities. The tolerance level of plants against the drought stress was determined. The thesis examined the potential use of these plants in lvescape architecture with their permacultural features.