Mimari tasarım sürecinde serbest el çizimin rolü
The role of freehand drawing in architectural design process
  1. Tez No: 670520
  2. Yazar: HANIF BUDIMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM NUMAN, PROF. DR. NOOR CHOLİS IDHAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: mimari anlatım, tasarım süreci, serbest çizim, grafik düşünme, architectural expression, design process, freehand drawing, graphic thinking
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüzde çizim terimi, geniş anlamda yalnızca grafik görüntü ile bir nesneyi temsil etme etkinliği olarak değil, genel olarak yaratıcı öneriler için iletişimi kolaylaştıran bir etkinlik anlamıyla da giderek daha fazla kabul görmektedir. Yaratıcı süreci incelemenin en zorlu yönlerinden biri, tasarımcıların benzersiz ve yaratıcı fikirleriyle, halk tarafından yaygın olarak hissedilebilecek değerler arasında dengeli bir fikir geliştirebilmesidir. Serbest çizim yapmak, zihni, gözleri ve elleri beyin, vücut sensörleri ile dengeli çalışma koordinasyonu içinde tutmanın ve yaratıcı fikirleri anlamanın, değerlendirmenin ve sağlamanın değerli bir yöntemi gibi hissetmenin en iyi yoludur. Serbest çizim, sadece fikri iletmenin bir yolu değil, aynı zamanda bir tasarım sürecine eşlik ederken mimari bir sorunu çözmenin bir yolunu da sunmaktadır. Bilimin bir parçası olarak, özellikle bir mimar için, bu etkinliğin aynı zamanda insanların düşünce ve ifadelerinin çeşitli karakterini kabul ederken etkili bir çizim sisteminin bir yolu olarak planlanması gerekecektir. Bu çalışma, mimari tasarım süreci boyunca yeteneği geliştirmenin yanı sıra uygun çizim uygulamaları ve faaliyetleri hakkında fikirler sağlamada serbest çizim yönteminin yerini inceler. Eylem araştırmalarının metodolojisi, serbest çizim öğrenme sürecini aktarmak için kullanılmıştır. Yazar deneyimleri ile birlikte, bu çalışma, amaçlarla ve bu çalışmayı geliştirme ihtiyaçlarıyla ilgili katılımcıları içeren açıklayıcı - işbirlikçi bir metodoloji içinde yürütülmektedir.
Özet (Çeviri)
The term of drawing nowadays is increasingly understood in a broad sense, not just known as an activity to representing an object by the graphic image, but as an activity that facilitates communication for creative proposes in general. One of the most challenging aspects of studying creative process is that designers can develop a balanced can develop balanced ideas between values that can be felt commonly by the public, with unique and creative ideas from a designer. Practising freehand drawing is still the best way to maintain the mind, the eyes, and the hands in balanced working coordination with the brain, body sensors and feeling like a valuable method of understanding, evaluating and providing imaginative ideas. Freehand drawing, not just a way to communicate the idea, but also offering a way to solve the architectural problem in accompanying a design process. As part of science, especially for an architect, this activity will also need to be planned as a way of effective drawing system while accommodating the varied character of people's thinking and expression. This study examines how the method of freehand drawing in improving the ability along the architectural design process, as well as providing ideas of appropriate drawing practices and activities. The methodology of action research was used to convey the freehand drawing learning process. Combination with author experiences, this study is conducted a descriptive – collaborative methodology, which is involving respondents who are relevant to the objectives and to the needs of developing this study.