Atık gazete kağıdı liflerinin biyokompozit üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usability of waste newsprint paper fibers in biocomposite production
  1. Tez No: 670524
  2. Yazar: HÜSEYİN EMRAH YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH PEŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polilaktik asit, biyopolimer, Atık gazete kağıdı, Termal özellikler, Mekani özellikler, Polylactic acid, biopolymer, Waste newsprint, Thermal properties, Mechanical properties
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, polilaktik asit (PLA) ile atık gazete kağıdı lifi (AGKL) ile kullanabilirliği araştırılmıştır. Mekanik, termal ve optik özellikler açısından incelenmiş ve diğer termoplastikler ile karşılaştırılmıştır. Plastik kompozitlerin eğilme dirençleri sonuçları incelendiğinde atık gazete kağıdı lifi oranının eğilme direncini azalttığı tespit edilmiştir. Plastik kompozitlerin eğilmede elastikiyet modülü değerleri ise ortama ilave edilen lif miktarı ile artış göstermektedir. Çekme dirençleri dolgu maddesi ilavesi ise azalmıştır. Ortama ilave edilen atık gazete kağıdı ile termal dayanım daha da azalmıştır.DSC analiz sonuçları irdelendiğinde atık gazete kağıdı lifinin camsı geçiş sıcaklığını bir derece azalttığı ve soğumayı yavaşlattığı tespit edilmiştir. Optik özellikleri ise PLA geçirgen bir malzeme iken lif ilavesi ile geçirgenlik azalmıştır. SO parlaklığı bu nedenle %10 lif ilavesi ile kontrole göre %55'ten %5,15'düşmüş ve oranın %30'a artırılması ile parlaklık %6,07'ye çıkmıştır. Sonuç olarak PLA ve atık gazete kağıdının birlikte kullanılmasındasakınca olmadığı olumlu etki göseterdiği tespit edilmiştir. Atık gazete kağıdı ve PLAdiğertermoplasitklere göre birbiri ile çok daha uyumlu organik iki bileşen olduğunu ve doğada kolay bozunabilir olmaları bu kompozitlerin değerini artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the usability of polylactic acid (PLA) and waste newspaper fiber (AGKL) was investigated. It has been examined in terms of mechanical, thermal and optical properties and compared with other thermoplastics. When the bending strength results of plastic composites were examined, it was determined that the rate of waste newspaper fiber decreased the bending strength. Elasticity modulus values of plastic composites in bending increase with the amount of fiber added to the medium. The addition of filler in the tensile strength decreased. Thermal resistance was further decreased with the added waste newspaper. When the results of the DSC analysis were examined, it was found that the glassy transition temperature of the waste newspaper fiber decreased one degree and slowed the cooling. Optical properties. While PLA is a permeable material, the permeability decreased with the addition of fiber. Therefore, the SO brightness decreased from 55% to 5.15% compared to the control with the addition of 10% fiber, and the brightness increased to 6.07% by increasing the ratio to 30%. As a result, it has been determined that using PLA and waste newsprint together has positive effects. It has been observed that waste newsprint and PLA are two organic components that are much more compatible with each other than other thermoplastic compounds and that they are easily degradable in nature, increasing the value of these composites.