Konya ilinde çevresel faktörlerin etkisi altındaki fasulye tarlalarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi
Determination of weeds which problem in bean fields under effect of environmental factors in Konya province
- Tez No: 670562
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Benzerlik indeksi, Fasulye, İklim değişikliği, Konya, Rastlanma sıklığı, Yabancı ot, Yoğunluk, Bean, Climate change, Intensity, Frequency, Konya, Similarity index, Weed
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, Konya ve yöresinde, fasulye tarlalarında sorun olan yabancı ot türlerinin, yoğunluklarının ve rastlanma sıklıklarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Sürveyler 2019 yılı Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında 9 ilçeye ait 122 tarlada 2.368 da alanda yürütülmüştür. Fasulye ekim alanlarında sorun olan, 11 Monokotiledon, 71 Dikotiledon, 1 tohumsuz ve 1 parazit olmak üzere 26 familyaya ait 84 yabancı ot türü saptanmıştır. Tespit edilen yabancı ot türleri 1995 yılında yapılan sürveyle karşılaştırılmış, benzerlik indeksi kullanılarak %44,28 olduğu belirlenmiş ve 53 yabancı ot türü farklı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, Amaranthus retroflexus L. (Kırmızı köklü tilki kuyruğu), Echinochloa crus-galli L. (Darıcan) ve Chenopodium album L. (Sirken) çok yoğun türler olarak bulunurken yoğunlukları sırasıyla 55.88, 19.09 ve 16.86 bitki/m2 olmuştur. Türler rastlanma sıklığı açısından değerlendirildiğinde, A. retroflexus (%49,74), C. album (%49,48) ve Convolvulus arvensis L. (Tarla sarmaşığı) (%45,91) yaygın bulunmuştur. Saptanan türlerden A. retroflexus, Xanthium strumarium L. (Domuz pıtrağı), Xanthium spinosum L. (Zincir pıtrağı) ve Cuscuta campestris Yuncker (Tarla küskütü)' in istilacı olduğu anlaşılmıştır. Sonuçlar, 1995 yılında yapılan sürveyle karşılaştırılarak, iklim değişikliğinin flora değişimine etkileri araştırılmıştır. Ayrıca yapılan araştırmalardan, iklim değişikliği ve artan CO2' in yabancı otlar ve istilacı bitkilerin gelişme, üreme, yayılma, rekabet vb. özelliklerini önemli oranda etkileyebileceği ve buna bağlı olarak yabancı ot mücadele stratejilerinin de bu değişimlerden etkilenebileceği sonucu ortaya çıkmaktadır. İklim değişikliğine tepkilerin yabancı otlarda, kültür bitkilerine oranla daha yüksek olabileceğine yönelik bulgular yabancı otların herbisitlere toleransının artabileceği ve direnç mekanizmalarının gelişebileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the weed species, intensities and frequencies that are problem in bean fields in Konya province. Surveys were carried out in 122 fields belonging to 9 districts in 2,368 decares in May, June and July 2019. 84 weed species belonging to 26 families including 11 Monocotyledon, 71 Dicotyledon, 1 seedless and 1 parasite were detected in bean cultivation areas. The determined weed species were compared with the survey conducted in 1995, it was determined that it was 44.28% using the similarity index and 53 weed species were found different. According to the results, while Amaranthus retroflexus L. (Redroot pigweed), Echinochloa crus-galli L. (Barnyard grass) and Chenopodium album L. (Common lamb's quarters) were found as very intense species, their intensities were 55.88, 19.09 and 16.86 plants/m2, respectively. When the species were evaluated in terms of the frequency, A. retroflexus (49.74%), C. album (49.48%) and Convolvulus arvensis L. (Field bindweed) (45.91%) were found to be frequent. Among the identified species, A. retroflexus, Xanthium strumarium L. (Hearleaf cocklebur), Xanthium spinosum L. (Spiny cocklebur) and Cuscuta campestris Yuncker (Field dodder) were found to be invasive. The results were compared with the survey carried out in 1995 and the effects of climate change on flora change were investigated. In addition, it is concluded from the researches that climate change and increased CO2, can significantly affect the growth, reproduction, distribution, competition, etc. characteristics of weeds and invasive plants, and accordingly, weed control strategies may be affected by these changes. The findings indicating that the responses to climate change may be higher in weeds than in cultivated plants indicate that the tolerance of weeds to herbicides may increase and resistance mechanisms may develop.