Temporal kemiğin ve komşuluklarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografide farklı fov ve voksel büyüklüklerinde anatomik ve morfolojik retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of temporal bone and surrounding structure anatomy and morphology in different fov and voxel sizes with CBCT
- Tez No: 670593
- Danışmanlar: PROF. DR. KAAN ORHAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: KIBT, voksel büyüklüğü, anatomi, semicircular kanallar, juguler bulb, karotid arter, sinüs sigmoidea, CBCT, voxel size, anatomy, semicircular canals, juguler bulb, facial nerve, carotid artey, sigmoid sinus
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
KIBT diş hekimliğinin çoğu alanında klinik kullanımda kabul görmüştür. Yüksek görüntü çözünürlüğü ve düşük hasta radyasyon dozu ile KIBT, temporal kemik gibi küçük yapılar için umut vaad eden bir görüntüleme tekniğidir. Temporal kemik orta kulakta ossicula auditoria'yı , iç kulakta cochlea, vestibul ve semicircular kanalları ve de en önemlisi karotid arter, juguler ven, n. facialis ve n. vestibulocochlearis' i içerir.Temporal kemiğin ve n. facialis'in anatomisinin ve varyasyonlarının bilinmesi hem patolojilerinin teşhisinde hem de temporal kemik cerrahileri için önemlidir. Kafa tabanı ve temporal kemik cerrahilerinde dikkatsiz ve özensiz manuplasyon bölgedeki damar ve sinirlerde harabiyete neden olur. KIBT ile kısıtlı sayıda çalışma olmasına rağmen , KIBT'nin bu karmaşık yapıyı düşük radyasyon dozu ve yüksek resolusyonla görüntüleyebileceği kabul edilmektedir. Farklı voksel ve kesit kalınlıklarında KIBT kullanılarak n. facialis'in seyri, juguler bulb çapı, sinus sigmoidea'nın lateral duvar kalınlığı, karotid arterin çapı, semicircular kanalların çap, yükseklik ,kanal içi çapları ve birbirleriyle yaptıkları açılr olmak üzere bölgenin anatomisi retrospektif olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cone-beam computed tomography has been widely accepted for clinical application in almost every field of dentistry. With high image resolution and low patient dose CBCT is promising imaging technique especially tiny, little structures like temporal bone. Temporal bone consists ossicles in middle ear, cochlea, vestibule and semicircular canals in inner ear and most important consists carotid artery, juguler vein , facial nerve and vestibulocochlear nerve. Knowledge of the anatomy and variations of temporal bone and facial nerve is crucial for both temporal bone surgeries and diagnosis of the pathologies. Incorrect and careless manipulation during skull base and temporal bone surgeries may cause damage at vessels and nerves in this region. Although there are very limited studies regarding CBCT imaging, ıt was concluded that CBCT can detect this complicated structures with a small radiation dose and with a high resolution. The anatomy of the region was evaluated including facial nerve course, dimension of juguler bulb, thickness of sigmoid sinus lateral wall, dimension of carotid artery, heigth and width of semicircular canals, inner dimensions and angulations between of them retrospectively using CBCT with different voxel sizes and slice thickness.