Temporal kemik multiplanar reformat ve 3B görüntülemenin tanısal değeri
Diagnostic value of temporal bone multiplanar reformatted and 3D imagining
  1. Tez No: 281108
  2. Yazar: FERDA BACAKSIZLAR SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Multi detector computerised tomography, Multiplanar reformatted imaging, Three dimensional computerised tomography image, Temporal bone
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Temporal kemik işitme ve denge organlarının bulunduğu, içerisinden çok sayıda damar ve sinirlerin geçtiği karmaşık anatomiye sahip bir kemiktir. Günümüzde incelenecek vücut kesiminin hacim bilgisinin elde edilmesine olanak sağlayan spiral BT ile çekim prensipleri esasen spiral BT'den farklı olmayan ve şu an BT teknolojisinde ulaşılan son nokta olan çok kesitli BT (ÇKBT), konvansiyonel BT' nin yerini almış durumdadır. Spiral BT ve ÇKBT'nin kullanıma girmesi ile transvers düzlemde alınan ince kesitlerden iki boyutlu (2B) ve üç boyutlu (3B) reformat görüntüler oluşturmak mümkün olmuştur. Bu nedenlerle spiral BT ve ÇKBT temporal kemiğin görüntülenmesinde önemli role sahiptir. Bu çalışmada amaç, reformat görüntülerin kullanılması ile elde edilen 3B görüntülerin temporal kemiğe ait anatomik yapıların ve patolojilerinin değerlendirilmesinde katkısının saptanmasıdır. 167 olgunun temporal kemik BT görüntüleri değerlendirilmiştir. Çalışmamızda 2B BT görüntülerinde herhangi bir patoloji saptanmamış olguların oluşturulan 3B görüntülerinde, temporal kemiği oluşturan yapıların konum ve konfigürasyonlarının anlaşılması ve değerlendirilmesinin 2B BT görüntülere oranla daha kolay olduğu saptanmıştır. 2B BT görüntülerinde patoloji izlenen olguların oluşturulan 3B BT görüntülerinde ise patolojilerin konum ve konfigürasyonu daha iyi kavranmıştır. Ayrıca patolojilerin oluşturulan 3B BT görüntüleri ile normal 3B BT görüntüler karşılaştırılarak patolojik yapının normal yapı ile olan farklılığı daha iyi değerlendirilebilmiştir. 2B BT görüntülerde patoloji bulunan olgularda 3B BT görüntülerin bize bir diğer faydası 2 olguda 2B görüntülerde izlenmeyen ek patolojilerin saptanması olmuştur. 3B BT görüntüleri normal anatomiyi ve mevcut patolojileri kavramada, 2B BT görüntülerde saptanamayan ek patolojilerin tespitinde oldukça faydalıdır.
Özet (Çeviri)
Temporal bone is a bone with a complex anatomy which contains hearing and balance organs and through which may vessels and nerves pass. At present, spiral CT, which makes it possible to obtain volume information on the body part tobe examined, and multidetector CT, whose principles are not much different from spiral CT and which represents the latest stage in CT technology, has replaced conventional CT. With the advent of spiral CT and MDCT, it has been posssible to contruct two dimesnsional and three dimensional 3D reformatted images from thin slices at transverse plane. Therefore, spiral CT and MDCT have an important role in the imaging of temporal bone. The aim of the present study was to determine the contribution of 3D images obtained with the use of reformatted images to the evaluation of anatomic structures and pathologies of temporal bone. Temporal bone CT images of 167 cases were evaluated. In the presentv study, 3D images of the cases, in whom no pathology was detected with 2D CT images, were constucted and it was established that it is easier to see the location and configuration of pathologies with 3D CT images. In addition, constructed 3D CT images of the pathologies were compared with normal 3D CT images and the differences between the patholocial structure and normal one could be evaluated better. In cases in whom pathology was detected with 2D CT images, another advantage of 3D CT images has been the detection of additonal pathologies not seen with 2D CT in two cases. In conclusion, 3D CT images are quite beneficial in demonstrating normal anatomy and present pathologies and in the detection of additional pathologies not found with 2D CT.